Vojáci převzali medaile za práci v misích v Afghánistánu, Iráku i na Golanech

Události: Vojáci převzali medaile a ocenění za zahraniční mise (zdroj: ČT24)

V památníku na pražském Vítkově převzalo medaile za působení v zahraničních misích 117 vojáků. Působili třeba na velitelství mise v Afghánistánu, cvičili afghánské piloty vrtulníků nebo hlídali tamní českou ambasádu. Kromě této mise působí naši vojáci také v Iráku, Mali či na Golanských výšinách. Vybraní vojáci dostali nejvyšší armádní vyznamenání Kříž obrany státu, čestné odznaky nebo věcné dary.

V zahraničních operacích české armády má dva kontingenty také Vojenská policie. Její příslušníci hlídali českou ambasádu v Kábulu nebo cvičili irácké policisty v Bagdádu. Jejich totožnost je kvůli bezpečnosti utajená.

„Převažují samozřejmě sebevražedné útoky, ať už výbušninami nesenými na samotném sebevražedném útočníkovi, případně upravené motocykly a vozidla jako výbušná zařízení,“ popisuje velitel 3. jednotky Vojenské policie v Kábulu.

Jednotka se z Afghánistánu vrátila den po útoku sebevražedného atentátníka, který v Bagrámu zabil tři české vojáky. „Ztráta kolegů ze stejné země samozřejmě zapůsobí, nicméně těžko předcházet charakteru takového útoku, jako je sebevražedný,“ dodává velitel.

Slavnostní nástup vojáků na Vítkově
Zdroj: Michaela Říhová/ČTK

V Kábulu hlídají i českého velvyslance

„Působení je tam samozřejmě velmi obtížné. Hlídáte osoby a objekty v jedné z nejproblematičtějších zemí na světě,“ řekl zástupce velitele jednotky Jiří Rathuský. Situace je podle něj v Afghánistánu značně nepřehledná, protože je v zemi několik bojujících stran a zájmových skupin.

Vojenští policisté mají na starosti ochranu českého zastupitelského sboru. Hlídají například velvyslance při jeho výjezdech mimo ambasádu, na starosti mají i ostrahu budovy velvyslanectví.

Podle Rathuského má jednotka dva ochranné týmy, jeden z nich se stará o denní program velvyslance, druhý má odpovědnost za běžný provoz ambasády, tedy její obranu a ostrahu, ale i třeba nákup potravin nebo přípravu jídla. „Pro pana velvyslance vaří místní kuchař, my ostatní se stravujeme z vlastních zásob,“ poznamenal. Jídelníček tak záleží na jejich dohodě.

Vojenští policisté by do misí měli jezdit. Je to téměř nutné pro jejich profesní a kariérní rozvoj.
Pavel Kříž
brigádní generál, náčelník Vojenské policie

V Iráku cvičí Češi budoucí policisty

Další česká policejní jednotka cvičí spolu s Italy nebo Švédy budoucí irácké policisty v Bagdádu, na tréninkové základně Dublin ležící v bezpečné zóně mezinárodního letiště. „Tito lidé mají odhodlání, chtějí přispět svým dílem, aby bezpečnost v jejich zemi byla lepší,“ řekl v dubnu velitel 2. výcvikové jednotky v Iráku Viktor Chalupa.

Bezpečnostní situace se v Iráku výrazně zlepšila po letošní porážce tzv. Islámského státu. „Pokud se pohybujeme mimo základnu, tak pořád nosíme zbraň, balistickou ochranu a pohybujeme se v pancéřovaných vozidlech. Nicméně útoků vůči koaličním silám je minimum,“ uvedl Chalupa.

Oceněný major Petr Breda
Zdroj: Michaela Říhová/ČTK

Tříčlenný tým působí i na Golanech

Na Golanských výšinách působil tříčlenný tým českých vojáků v misi Spojených národů UNDOF. Ta má za úkol od roku 1974 dohlížet na mír mezi Izraelem a Sýrií. Situaci pozorovatelské misi ale ztížila občanská válka v Sýrii, kvůli které se museli její zástupci stáhnout na izraelskou část hranice. Velitel českého týmu Jiří Jindra řekl, že nyní se mise opět přemísťuje do syrského kempu.

Čeští vojáci působili ve štábu mise. Jiří Jindra měl na starosti výcvik jednotek v misi, další působili ve funkci vedoucího plánovacího oddělení a jako specialista na výpočetní techniku. „Převážně jsme pracovali na velitelství a na štábu mise, ale nicméně prostor jsme i opouštěli, abychom byli v kontaktu s příslušníky pozorovací mise mimo základnu,“ řekl. Poznamenal, že se letos řešilo několik konfliktů mezi Izraelem a Sýrií. „Bezprostředně jsme se samozřejmě těchto konfliktů neúčastnili, nicméně jsme je vnímali,“ podotkl. 

V zahraničních operacích v Evropě, Africe a na Středním východě nyní slouží zhruba 400 mužů a žen v českých uniformách. Navyšovat se už letos bude hlavně výcviková mise v Afghánistánu.

Vydáno pod