Policisté na jihu Moravy kontrolují kamiony detektorem tlukotu srdce. Odhalují nelegální migranty

Při kontrolách státní hranice používá policie k odhalování běženců speciální techniku. Terénní auta, dron nebo detektor tlukotu srdce. Letos cizinecká policie na jihu Moravy zachytila pouhých devatenáct běženců, za celý loňský rok devadesát sedm lidí.

Díky detektoru tlukotu srdce lze vyhledat lidi ukryté v kamionu. „Ten přístroj je využíván každodenně, je to pro nás nejrychlejší kontrola nákladového prostoru,“ řekl vedoucí Odboru cizinecké policie Jihomoravského kraje Miroslav Tóth.

Sledování takzvané zelené hranice policii také usnadňují čtyřkolky, dalekohledy s nočním viděním, termovize nebo drony. „Čtyřkolka je v permanenci tak dvakrát do týdne. Ale používaná je nejen na kontrolu zelené hranice, ale třeba i u větších akcí. O víkendu bude například i na Velké ceně České republiky,“ vysvětlil Tóth.

Rozhovor s vedoucím Odboru cizinecké policie Jihomoravského kraje Miroslavem Tóthem (zdroj: ČT24)

Cizinecká policie průběžně kontroluje legálnost pobytu cizinců na území celé České republiky. Speciálně se zaměřuje na kontroly státní hranice, a to jak na takzvané zelené hranici, tak u hlavních dopravních tepen, tedy vlakových nádraží a bývalých hraničních přechodů.

Za první pololetí zadržela na jihu Moravy devatenáct lidí, kteří do republiky vstoupili nelegálně. „Jde už o malé množství, v uplynulých letech jich bylo mnohem více,“ řekl Tóth. Doplnil, že naposledy na jihu Moravy cizinecká policie na dálnici D2 zadržela Bulhara, který v autě převážel čtyři Iráčany.

Ministr vnitra: Na hranicích je klid

To, že je na hranicích v Česku klid, potvrzuje také ministr vnitra. „Policie ČR zaznamenala na začátku roku 2018 nárůst případů převaděčství, kdy organizované skupiny z Rumunska převážely v úkrytech automobilů migranty. Výměnou informací a operativní spoluprací s kolegy z Německa se podařilo tyto převaděče zadržet. Od března 2018 jsou na území ČR zjišťováni jednotlivci, kteří přes naše území tranzitují do Německa,“ uvedl na začátku července ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Zvýšil se počet nelegálně pracujících cizinců s doklady EU

Cizinecká policie na jihu Moravy za první pololetí zadržela i 165 cizinců, kteří v Česku pobývali bez platného oprávnění, například jim propadlo vízum a oni neodcestovali. Loni to bylo za celý rok 332 lidí. Za prvního půl roku zadržela také 190 cizinců, kteří v České republice sice mohli pobývat, nesměli ale pracovat. Za celý loňský rok šlo o 392 nelegálně pracujících cizinců.

„Zvýšil se počet nelegálně pracujících cizinců, kteří si obstarávají především rumunské občanské průkazy, a vydávají se tak za občany Evropské unie. Přitom jde o státní příslušníky vesměs z Ukrajiny nebo z Moldavska,“ vysvětlil Tóth.