Tropická vedra potrápí část Česka až do soboty, meteorologové prodloužili výstrahu

Studio ČT24: Česko zasáhla vlna veder (zdroj: ČT24)

Vysoké teploty čekají meteorologové v Praze, části středních Čech, Ústeckém kraji a na Českolipsku až do sobotního večera. V sobotu odpoledne navíc vedra zasáhnou i jižní Moravu. Ve středních a severozápadních Čechách proto dál hrozí požáry. Vyplývá to z výstrahy, kterou zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Dosavadní varování před teplotami dosahujícími až 33 stupňů Celsia platilo do čtvrtečního odpoledne, nově s nimi mají lidé počítat až do sobotních 18:00.

Výstraha také byla rozšířena na nové území. Dosud platila ve Středočeském kraji v okresech Praha-východ a Praha-západ, Kladno, Mělník, Mladá Boleslav a Nymburk, nově platí rovněž pro okresy Kolín, Beroun a Rakovník.

Vedle toho dál platí varování také pro hlavní město, celý Ústecký kraj a okres Česká Lípa v Libereckém kraji. V Jihomoravském kraji očekávají meteorologové teploty nad 31 stupňů Celsia v sobotu po poledni do 18:00.

x
Zdroj: ČT24

Bouřky budou jen lokální

V následujících dnech se mohou v Česku objevit přeháňky a bouřky, podle meteorologů ale budou jen lokálního charakteru. V místech, kde kvůli dlouhotrvajícímu teplému a převážně suchému počasí hrozí požáry, se tak situace nezlepší.

Výstraha před požáry až do odvolání platí pro Prahu, Českolipsko, Karlovarský, Ústecký a Středočeský kraj s výjimkou Kutnohorska, Benešovska a Příbramska.

Praha, Středočeský a Královéhradecký kraj navíc vydaly zákaz rozdělávat oheň v lesích a na místech se zvýšeným nebezpečím vzniku požárů. Od čtvrtečního poledne vydalo vedení kraje stejný zákaz i pro Českolipsko.

Lidé by měli v horku omezit tělesnou zátěž, nechodit odpoledne na přímé slunce a nenechávat na něm děti a zvířata, zejména ve stojících autech. „Dítě uzavřené ve stojícím autě může být ohroženo na životě,“ varuje lékař Petr Vojtíšek. Meteorologové doporučují dostatečně pít a proti slunci používat ochranné krémy a brýle a nosit pokrývku hlavy.

Kvůli riziku požáru by také lidé neměli rozdělávat oheň, kouřit v přírodě a vypalovat trávu. Požár může vypuknout i po úderu blesku. Řidiči aut a zemědělských strojů by měli být opatrní v oblastech se suchou vegetací a kolem polí s obilím.