Poche zveřejnil smlouvu s ministerstvem zahraničí. Komunisté jeho angažmá kritizují

Kandidát ČSSD na ministra zahraničí Miroslav Poche zveřejnil smlouvu, kterou má uzavřenou s ministerstvem. Miloš Zeman totiž Pocheho odmítá jmenovat do čela resortu, od 11. července proto Poche oficiálně radí ministerstvu se zahraničněpolitickými záležitostmi. Podle smlouvy má do konce roku pracovat maximálně 20 hodin týdně, přičemž hodinová sazba je 300 korun. Poche je ale zároveň europoslancem, podle komunistů proto není podobná smlouva vhodná.

„Protože se na ni novináři ptali, je snazší ji zveřejnit. Teď jsem týden pryč, ale jinak jsou to v létě hlavně konzulární věci a příprava porady vedoucích zastupitelských úřadů v Praze na konci srpna,“ napsal Miroslav Poche České televizi v textové zprávě.

Resort zahraničí dočasně vede předseda sociálních demokratů Jan Hamáček poté, co prezident Miloš Zeman odmítl Pocheho jmenovat do čela úřadu. Hamáček chce tuto situaci vyřešit během následujících týdnů.

Současné poradenské angažmá Miroslava Pocheho kritizují třeba komunisté, s jejichž podporou získal menšinový kabinet premiéra Andreje Babiše důvěru v Poslanecké sněmovně. Podle KSČM je podobná pracovní smlouva pro europoslance nevhodná.

„V podstatě neumožňuje ani to, aby vykonával jakoukoliv rozhodující funkci. Zveřejněnou smlouvu má napsanou tak vágně, že se můžeme bavit o tom, že vlastně rozhodovat nebude, a myslím si, že je to hodně na hraně,“ komentovala zveřejněnou smlouvu komunistická europoslankyně Kateřina Konečná.

Předsednictvo ČSSD v květnu vybralo do čela diplomacie europoslance Pocheho. Zeman ho však s odkazem na to, že zpochybňuje odmítání migračních kvót a českou proizraelskou politiku, odmítl jmenovat. Na osobní schůzce ho vyzval, aby o funkci neusiloval.

Sociální demokracie ale na jmenování Pocheho trvá. K činnosti vybízí premiéra Babiše, který naopak hovoří o tom, že příslušné návrhy na Hrad doručil a řešení by měla hledat především sociální demokracie. Hamáček situaci v čele resortu označuje za dočasnou.

Vydáno pod