Kvůli sportovní kauze už policie vyslechla Sobotku i Faltýnka. Oba trvají na tom, že rozdělování dotací neovlivňovali

Policie plánuje vyslechnout i Jurečku nebo Valachovou (zdroj: ČT24)

Detektivové vyslýchají politiky kvůli takzvané sportovní kauze. Policie se zajímá o to, zda politici neměli vliv na konkrétní dotační projekty. Například šéf poslanců hnutí ANO Jaroslav Faltýnek vysvětloval své kontakty se stíhanou exnáměstkyní ministryně školství Simonou Kratochvílovou. Svědectví podával také bývalý premiér Bohuslav Sobotka.

Policejní razie začala v květnu 2017 zadržením šéfa fotbalu Miroslava Pelty a náměstkyně ministryně školství Simony Kratochvílové. Pelta s Kratochvílovou jsou obviněni z manipulací při rozdělování sportovních dotací.

„Finanční podpora projektů nebyla rozdělována prioritně podle splnění předepsaných kritérií, ale podle politického zadání či podle finančního přínosu, případně podle jiné výhody, kterou poskytnutí dotace na konkrétní projekt Miroslavu Peltovi, na něj napojeným osobám a dalším vlivným osobám přinesl,“ napsali policisté loni do Peltova obvinění.

Nyní si vyšetřovatelé zvou některé politiky k výslechu jako svědky. „Momentálně se aktivita policie trochu zvýšila, takže teď zrovna probíhá několik výslechů týdně,“ uvedl obhájce Tomáš Pelikán.

Na konci června přišel na služebnu šéf poslanců ANO Faltýnek. Detektivové se ho ptali například na jeho schůzku s Kratochvílovou v únoru 2017. „Konkrétně jsem se jí ptal, proč vyřadili žádost Jeseníku,“ řekl. Šlo o dotaci na sportovní halu, o kterou neúspěšně žádal starosta Jeseníku Adam Kalous, rovněž z hnutí ANO.

Detektivové se také zajímali o angažmá Faltýnka v projektu Národního olympijského centra v Prostějově. Tuto otázku prý řešil jako poslanec a zastupitel Prostějova a nápad na jeho vznik prosazoval. Trvá na tom, že se nedopustil ničeho nestandardního. Odmítá, že by ho kdokoliv požádal o aktivitu směřující k ovlivnění žádosti o dotaci.

Dotaci na projekt v Prostějově nejprve řešila Kratochvílová. Peníze ale přišly až po jejím odchodu. V roce 2017 bylo v rámci první etapy vyplaceno asi 30 milionů korun, v druhé etapě pak v roce 2018 dalších 80 milionů.

Jestli půjde kauza před soud, by mělo být jasné na podzim

Počátkem července si detektivové jako svědka pozvali také expremiéra Sobotku. „Já jsem jako předseda vlády do žádného takového procesu nezasahoval,“ komentoval kauzu sportovních dotací Sobotka.

Policisté teď budou jako svědky vyslýchat i další politiky – například Mariana Jurečku nebo Kateřinu Valachovou. Vidět chtějí i prezidentova poradce Martina Nejedlého. Na podzim pak policisté rozhodnou, zda státnímu zástupci navrhnou, aby šla kauza před soud.