Ministr zemědělství chce audit církevních restitucí. Hlavně polí a lesů

Události ČT: Ministr zemědělství chce audit církevních restitucí (zdroj: ČT24)

Ministr zemědělství Miroslav Toman chce zkontrolovat a vyčíslit majetek vydaný v rámci církevních restitucí. Auditem má projít hlavně navracení polí a lesů, které měly v minulých pěti letech na starost Státní pozemkový úřad a Lesy České republiky.

Ministr Toman (nestr. za ČSSD) pro ČT uvedl, že si není jistý, zda stát postupoval ve všech případech podle pravidel. Auditní výbor, který restituce prověří, má vzniknout do dvou týdnů. Výsledky bude chtít ministr do konce roku.

„Chci, aby se udělal audit veškerých vydaných majetků církvi, aby se zjistilo, v jakém jsou restituce stavu, jestli nedocházelo k prodlení anebo jestli se nevydalo něco, co se vydat nemělo,“ uvedl ministr zemědělství s tím, že pravděpodobně bude chtít i restituce vyčíslené.

Bývalý šéf resortu Marian JurečKa (KDU-ČSL) ale považuje audit za zbytečný: „Nevidím z hlediska legislativy možnost, jak by tato komise mohla nějakým způsobem retroaktivně některé věci měnit, ale jestli tomu chce pan ministr věnovat čas a energii, ať to udělá.“

Zákon o majetkovém vyrovnání mezi státem a církvemi schválený v předminulém volebním období za vlády Petra Nečase (ODS) počítá s tím, že církve dostanou od státu nemovitý majetek v hodnotě zhruba 75 miliard korun. Za nemovitosti, které se podle zákona nevydávají, mají církve během 30 let získat 59 miliard, navyšovaných o inflaci. Náhrady jsou vypláceny podle tohoto zákona už od roku 2013.