V Česku je závislých na lécích skoro milion lidí. Začíná to nevinně, varuje adiktolog

Události: 900 tisíc Čechů je závislých na lécích (zdroj: ČT24)

Češi polykají stále více léků. Vloni si aplikovali o 107 milionů denních dávek více než v roce 2016. Ukazuje to meziroční srovnání statistik lékového ústavu. Podle protidrogového koordinátora u nás žije zhruba 900 tisíc lidí závislých na lécích.

Výrobci vloni do lékáren a zdravotnických zařízení dodali přes 260 milionů balení léků. Lidé si aplikovali přes šest a půl miliardy dávek a utratili za ně skoro 70 milionů korun. Největší spotřebu mají senioři a chronicky nemocní.

Mnozí často ani nevědí, na co které prášky vlastně berou. To pak vede ke špatnému užívání, které potvrdilo nedávné šetření farmaceutů v domovech seniorů. Téměř pětina zdejších obyvatel užívala léky, které už nepotřebovala. Čtrnáct procent důchodců bralo nevhodné léky nebo je špatně dávkovalo.

Nejčastější problémy
Zdroj: ČT24

Pacienti léky často vyžadují. „Když mají jakýkoli stesk, bolest, tlak, tak očekávají, že to lékař bude nějak řešit. A jak to řešit jinak než lékem,“ popsal obvyklý myšlenkový pochod pacientů praktický lékař Oldřich Luňák.

Skoro milion závislých

O škodlivosti drog a rizicích vzniku závislosti se všeobecně ví, příliš to ale neplatí u léků. Podle národního protidrogového koordinátora je u nás zhruba 900 tisíc lidí závislých na lécích. Odbornou pomoc vyhledá jen zlomek.

Se zneužíváním prášků se u svých pacientů setkává adiktolog Dušan Randák běžně. „Zpravidla začínají naprosto nevinně. Doporučení od známého, že má diazepam či lexaurin a pomohl mu, když mu bylo úzko nebo nepříjemně,“ vylíčil lékař.

Randák se často setkává i s tím, že jsou lidé špatně poučení svým lékařem. Prášky na spaní anebo proti úzkosti si dávkují sami. Závislí si pak léky podle Randákových zkušeností kupují na černém trhu přes internet.

Vydáno pod