Malá zůstává náměstkyní hejtmana, má důvěru radních. Kauzu diplomových prací vnímá jako křivdu

Taťána Malá (ANO) bude zatím pokračovat ve své práci na pozici náměstkyně hejtmana Jihomoravského kraje. Potvrdila to po pondělním jednání radních, kteří jí vyjádřili podporu. Ve vedení Jihomoravského kraje má na starosti majetek a investice. Před týdnem Malá rezignovala na post ministryně spravedlnosti kvůli nařčení z opisování diplomových prací.

Narodila se 1. října 1981 v Moravské Třebové. Vystudovala zemědělské inženýrství na Mendelově univerzitě v Brně, studium zakončila diplomovou prací na téma Mikroklimatické podmínky v chovu králíků. Následně vystudovala právo na Panevropské vysoké škole v Bratislavě (u obou prací je nyní viněna z plagiátorství). Externě vyučuje na Fakultě podnikatelské VUT v Brně.

Než vstoupila do politiky, byla společnicí a jednatelkou několika firem. Od roku 2013 je zapsána v seznamu mediátorů a jako právnička se věnuje i sociální péči.

Do hnutí ANO vstoupila v roce 2013. V komunálních volbách v roce 2014 kandidovala v Lelekovicích v okrese Brno-venkov. Nebyla sice zvolena, zastupitelkou se stala až jako první náhradnice. Z funkce odstoupila v květnu 2017. V krajských volbách v roce 2016 už byla zvolena a nyní je v Jihomoravském kraji náměstkyní hejtmana Bohumila Šimka (ANO). Od podzimu 2017 je také poslankyní za ANO a místopředsedkyní mandátového a imunitního výboru.

Je známa svou loajalitou k premiérovi a šéfovi ANO Andreji Babišovi. Vešla ve známost tím, že v lednu navrhovala, aby případný soud s Babišem jako stíhaným kvůli dotačnímu podvodu kolem Čapího hnízda zasedl až po skončení jeho nynějšího poslaneckého mandátu, tedy až za další čtyři roky.

Malá je podruhé vdaná, manžel Ondřej Malý je advokát a insolvenční správce. Má dvě dcery a syna.

Taťána Malá
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Setrvání Taťány Malé (ANO) ve funkci náměstkyně hejtmana  radní Jihomoravského kraje podpořili jednohlasně. „Vedení Jihomoravského kraje po poradě jednomyslně konstatovalo, že na základě dosavadních zkušeností s prací Taťány Malé ve funkci náměstkyně hejtmana není důvod jakkoli zpochybňovat její působení v této pozici. Nadále zůstává náměstkyní hejtmana pro oblast investic a majetku,“ uvedla mluvčí kraje Monika Brindzáková.

Taťána Malá minulý týden skončila po třinácti dnech v čele ministerstva spravedlnosti. Čelila obvinění z plagiátorství svých diplomových prací na Panevropské vysoké škole v Bratislavě, kde vystudovala práva, a také na Mendelově univerzitě v Brně, kde psala práci o chovu králíků. Malá odmítá, že by úmyslně opisovala. „Pro mě je to osobně velmi citlivé téma a vnímám to jako křivdu,“ řekla.

Taťána Malá hovoří o svém dalším setrvání ve funkci náměstkyně hejtmana (zdroj: ČT24)

Malá je náměstkyní od předloňských voleb

Malá se stala náměstkyní hejtmana Bohumila Šimka (ANO) po krajských volbách koncem předloňského roku. ANO je v koalici s ČSSD, TOP 09 s Žít Brno a Starosty pro Jižní Moravu. „Děkuji za podporu koaličním partnerům a vážím si toho, že mě hodnotí podle práce, kterou na kraji dělám. Budu pracovat na kraji, mě ta práce velmi baví, ale musím si osobně zvážit, co dál chci,“ řekla po jednání krajské rady Malá.

Dění kolem jejích diplomových prací přitom ještě neskončilo. Tou, kterou obhájila na Mendelově univerzitě, se bude zabývat etická komise. Výsledky a případný další postup univerzita zveřejní nejspíš v řádu týdnů.