Pozor na chemikálie v kuchyni: Malé děti se mohou otrávit během pár vteřin. Důležitá je první pomoc

Mezi nejnebezpečnější úrazy patří poleptání kyselinou nebo louhem (zdroj: ČT24)

Riziku otravy chemickými prostředky se ročně vystaví v Česku více než 4000 lidí. Podle toxikologického informačního střediska šlo loni o ohrožení života v desítkách případů. Nejčastěji se jednalo o malé děti, které se omylem napily louhu nebo kyseliny. Podle odborníků by proto rodiče měli chemické látky v domácnosti uchovávat v originálních obalech a na pro děti nedostupném místě.

U dětí dochází k požití žíraviny většinou omylem. Lékaři proto důrazně varují zejména před chemikáliemi přelitými do lahví na pití, které dítě snadno zamění s nápojem.

Ale i chemikálie v originálním balení mají být na nedostupném místě. Děti se totiž v řadě případů napijí přímo z barevné láhve úklidového prostředku nebo snědí kapsli do pračky či tabletu do myčky.

Po požití žíraviny je důležité nevyvolávat zvracení. Látka by znovu prošla poškozenou tkání

V pražském Motole řeší kolem 40 takových případů ročně. Podle lékařů se takovéto neštěstí může stát i jinak velmi zodpovědným rodičům, často je totiž otázkou pouhých několika vteřin. Nejohroženější jsou děti mezi prvním a třetím rokem života.

Podobný případ se stal paní Elišce. Ta se po úklidu otočila, aby si umyla ruce. Její tříletá dcera se ovšem napila čističe na grily, který má hnědou barvu a bratr matky ho nalil do láhve od koly.  „Tu flašku jsem neuklidila. Položila jsem to za sebe na pračku, pračka byla naproti umývadlu. Řekla jsem: Pojď, umyjeme si ruce, a najednou jsem slyšela hrozný pláč a věděla jsem, že se stalo něco hrozného,“ vzpomíná paní Eliška. 

Paní Eliška: Dcera byla statečná, ale strašně ji to bolelo (zdroj: ČT24)

Pro tehdy tříletou dceru přijela sanitka za pár minut. Hrozilo, že bude muset trvale přijímat jídlo hadičkou. To se naštěstí lékařům podařilo odvrátit. I tak ale dívce zůstaly následky:  „Když spolkne větší sousto, tak jí to zůstane v krku. (…) Už jsme byly párkrát na balónkových dilatacích,“ dodává paní Eliška. 

Mezi nejnebezpečnější úrazy patří poleptání kyselinou nebo louhem. „Tam jsou nejzávažnější postižení jícnu. Může být poleptán jícen nebo žaludek,“ uvedl primář Kliniky ušní, nosní a krční 2. LF UK a FN Motol Michal Jurovčík.

Nejčastěji k dětským otravám dochází v kuchyni – přibližně 70 procent. Dalšími rizikovými místy jsou koupelna (9 procent) nebo zahrada (8 procent). 

Jako první pomoc je nejlepší napít se vody, zavolat odborníky a nevyvolávat zvracení. „Pokud vyvoláme zvracení, tak ta žíravá látka projde jícnem podruhé a znova ho může poleptat. A navíc je tam agresivní kyselina žaludeční, která projde tím poraněným terénem, a to vyvolává další následky,“ vysvětlil Jurovčík.

Nebezpečné jsou pro děti i knoflíkové baterie

V posledních letech se lékaři setkávají ještě s dalším nebezpečným fenoménem. Roste množství případů, kdy dítě spolkne knoflíkovou baterii. Přestože v 80 až 90 procentech případů volně projde trávicím traktem, může se zaklínit v jícnu a způsobit poleptání i v průběhu pár minut. 

  • Bez porady s lékařem nevyvolávejte zvracení.
  • Vypláchněte ústa.
  • Pokud budete podávat nápoj, potom nejlépe vlažný čaj nebo vodu.
  • Než zavoláte lékaře nebo Toxikologické informační středisko, zajistěte obal a etiketu, důležité jsou zejména údaje o složení a přesný název výrobku.