99 procent pro Okamuru. Předsednictvo SPD má jedinou novou tvář

Lídr parlamentního hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomio Okamura obhájil funkci předsedy, když na sobotním sjezdu získal 99 procent hlasů. Uspěl také místopředseda Radim Fiala. Předsednictvo hnutí se jen mírně obměnilo, chybí v něm Miloslav Rozner. Delegáti zvolili jiného poslance Radovana Vícha.

Okamura poděkoval delegátům a slíbil, že hnutí bude prosazovat program, který nazval „vlasteneckým“. Místopředsedy hnutí zůstávají Radim Fiala, Jaroslav Holík a Radek Rozvoral. Místo poslance Miloslava Roznera, který už post nechtěl zastávat, kvintet doplňuje Radovan Vích. Mandát má předsednictvo na tři roky.

Celkem se k volbě předsednictva registrovalo 152 delegátů: Okamura získal 150 hlasů (99 %), Fiala 149 (98 %), Holík 140 (92 %), Rozvoral 137 (90 %) a pro Vícha hlasovalo 138 delegátů (91 %). Jednání konference bylo přístupné jen akreditovaným novinářům, a to pouze při úvodních projevech. Volbu stranického vedení ani diskusi sledovat nemohli.

Politolog: Přílišná jednota může i škodit

Okamura sám pro sebe nehlasoval, zdržel se. Proti tomu, aby se stal předsedou, se vyslovil jediný delegát. „Ukazuje to nejenom na jednotu strany, ale současně i na to, že ve straně evidentně není nikdo, kdo by mohl Tomiu Okamurovi konkurovat, a že delegáti nemají koho jiného volit,“ míní politolog analytik ČT Kamil Švec.

„K dobře fungujícím stranám by měla patřit i výměna názorů, neboť pokud strana zastává jeden jednotný názor, nedochází k žádnému vnitřnímu obohacení a přichází o jakoukoliv proměnu. Ustrne a zůstává stranou jednoho tématu, případně jednoho muže, což se tak trochu stává SPD,“ dodal Švec.

 Sobotní volební konferenci vedl a zahájil Radim Fiala. „Po minulých parlamentních volbách máme co slavit,“ pozdravil delegáty. Strana skončila se ziskem 10,64 procenta hlasů čtvrtá, získala 22 mandátů. Fiala přivítal zahraniční hosty a také novináře, jejichž přítomnost označil za důležitou.

„Potřebujeme říci lidem, jak to s námi ve skutečnosti je, že neomarxistické přívlastky o extremismu nejsou pravda a lidé jim už přestávají věřit. Aby slyšeli, jaký je náš program, co chceme a co představujeme,“ míní Fiala.

Všichni novináři se ale na sjezd nedostali. „Novináři jsou pozváni. Nezveme novináře, kteří o nás lhali,“ uvedl k tomu Okamura v pátek. Minulé akce SPD provázely roztržky organizátorů s novináři, kteří se chtěli akce účastnit.  

Okamura: EU je šílený projekt neomarxistů

Okamura ve svém projevu hovořil o přímé demokracii, která podle něj hájí svobodu a suverenitu občanů. „Tato země je naše, a proto máme právo jako občané přímo rozhodovat v referendu. Je naše, a proto, pokud chceme, jen my můžeme rozhodovat o závazcích, které se týkají naší suverenity. Je naše a máme právo rozhodovat, zda a komu dovolíme v naší zemi s námi žít,“ parafrázoval slova prezidenta Miloše Zemana.

Nejsme národ a země, která by si zasloužila zmizet a splynout v nějaké beztvaré, odnárodněné Evropě.
Tomio Okamura
předseda SPD

„Máme také zásadní odpovědnost k tradicím a hodnotám, které nám zanechali naši předkové. Zásadní odpovědnost máme také k příštím generacím, jsme odpovědni za to, že budou žít v České republice, která je dědictvím našeho národa, a ne v multikulturní provincii globálního světového pořádku,“ doplnil Okamura.

Evropskou unii označil Okamura za šílený projekt neomarxistů, jehož cílem je prostřednictvím migrace zlikvidovat národní státy. Menšinový kabinet hnutí ANO a ČSSD podle Okamury v diskusi o migrační krizi nakonec kapituluje pod diktátem Bruselu a Berlína.

„Vláda zkouší převzít naše teze v migrační krizi, bude to marné,“ uvedl na adresu premiéra Andreje Babiše (ANO), který podle Okamury postupuje jako obchodník. Poznamenal, že jeho postoj k ANO nevychází z toho, že Babišovo hnutí ustoupilo od plánu spolupráce s SPD.

V rozhovoru s redaktorkou ČT Zuzanou Černou Okamura dodal, že program nové vlády považuje za proevropský, proimigrační, a tudíž v rozporu s politikou SPD. „Když jsme my jednali o případné účasti na vládní konstelaci, připravované programové prohlášení bylo úplně jiné,“ sdělil s tím, že ve sněmovně bude hnutí konstruktivní opozicí.

Okamura: Jsme napadáni jako Karel Čapek

Ve zhruba půlhodinovém projevu Okamura varoval, že v České republice hrozí nebezpečí totalitarismu a elitářského fašismu, a to prostřednictvím neziskových organizací podporovaných ze zahraničí. Domnívá se také, že lidé jsou vystavováni nenávisti, pokud vybočují z oficiálně tolerovaného ideového proudu.

„Když upozorňujeme na nebezpečí ideologie islámu, jsme napadáni stejně jako svého času Karel Čapek, když upozorňoval na nebezpečí fašismu v Německu,“ přirovnal Okamura názorové stoupence SPD k československému spisovateli a novináři.

V naší zemi nemají a nesmí mít místo ideologie, jako je islám, jehož staletým cílem je mocenské a ideologické ovládnutí světa, potlačení svobody a lidských práv a přeměna svobodných občanů na otroky islámu.
Tomio Okamura
předseda SPD

Na jednání SPD pozvalo i prezidenta Zemana, který ale delegátům zaslal pouze videozdravici. Poradil v ní delegátům, aby volili ty, kteří už za sebou mají nějaký úspěch, tedy „zasadili strom, postavili dům nebo zplodili dítě“. Ve zhruba minutové zdravici Zeman uvedl, že delegáti budou rozhodovat o kandidátech, kteří rozhodnou nejen o úspěších hnutí SPD, ale i celé České republiky.

Zdravice prezidenta Miloše Zemana
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK

V závěrečném usnesení konference vyzvala členy hnutí, aby udělali maximum pro úspěch v komunálních volbách a propagovali program SPD. V komunálních volbách, kterých se SPD zúčastní poprvé, postaví podle Okamury 282 kandidátek, celkem tak bude kandidovat za SPD zhruba 9000 členů a podporovatelů. V senátních volbách bude hnutí vlastní kandidáty stavět ve všech 27 obvodech. Celou sestavu představí po skončení lhůty pro podávání kandidátek 31. července.

 V jarních volbách do Evropského parlamentu by měli zástupci vlasteneckých stran získat co nejvíce míst, aby Evropskou unii mohli reformovat na uskupení svobodných národů, představuje si Okamura.

„Usilujeme o to, aby se Evropská unie pod diktátem Bruselu, která nevyhovuje zájmům jednotlivých národních států, reformovala na Unii evropských národů (UEN), aby vzniklo takové společenství států, které známe třeba z bývalého EHS, to znamená co nejužší spolupráce na základě čtyřech základních svobod: volný pohyb občanů, kapitálu, služeb a zboží,“ upřesnil svůj postoj Okamura.

Vnitro: SPD pracuje s agendou extremistů

Ministerstvo vnitra ve výroční zprávě o extremismu konstatovalo, že tradiční pravicově extremistická uskupení přestala být politicky relevantní. S jejich agendou přitom nejefektivněji pracovalo právě hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD), které ale nelze označit za extremistické podle definice používané ministerstvem vnitra. SPD tvrdí, že dokument je součástí politického boje a vnitro ve zprávě otevřeně zpochybňuje politickou svobodu.