Česko čeká teplotní sestup. Na konci července má být jen kolem třiadvaceti

Přestože se v posledních dnech rtuť na tropickou třicítku krátce dostala, zbytek července a začátek srpna zřejmě tropický nebude. Vyplývá to z měsíčního výhledu počasí, který zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Podle něj se má průměr nejvyšších denních teplot v příštích čtyřech týdnech pohybovat kolem 23 až 25 stupňů – s výjimkou toho nadcházejícího, kdy se rtuť může podle krátkodobé předpovědi dostat k devětadvaceti stupňům.

Ve čtvrtek – který byl nejteplejším dnem končícího se týdne – se v Česku objevily tropické teploty, například v Průhonicích a Husinci-Řeži ve středních Čechách bylo naměřeno 34,3 stupně Celsia. I tyto teploty však zaostaly o několik stupňů za rekordy pro daný den z předchozích let.

V dalších dnech potom již meteorologové neočekávají, že se rtuť podívá nad třicítku. Po celý příští týden se mají objevovat přeháňky, a denní teploty mohou dokonce ve středu spadnout pod dvacet stupňů. Nejvyšší teploty očekává ČHMÚ v závěru týdne, a to mezi 24 a 29 stupni.

Týdenní předpověď počasí
Zdroj: ČT24

Ani další tři týdny pravděpodobně nepřinesou velká vedra. Podle měsíčního výhledu ČHMÚ totiž teploty nebudou nadprůměrné, týdenní průměry nejvyšších denních teplot mají naopak od poloviny července do začátku srpna postupně mírně klesat – od přibližných pětadvaceti stupňů v týdnu mezi 16. a 22. červencem po třiadvacet stupňů v týdnu mezi 30. červencem a 5. srpnem.

Vydáno pod