Mazánek potvrdil konec v čele NCOZ. Odchod profesionála není nikdy dobrou zprávou, řekl Hamáček

Události: Mazánek potvrdil konec v čele NCOZ (zdroj: ČT24)

Šéf Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Michal Mazánek se s konečnou platností dohodl s policejním prezidiem na svém odchodu. Ve funkci skončí ke konci července. O ukončení jeho služebního poměru se mimo jiné na schůzce bavili ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) s policejním prezidentem Tomášem Tuhým.

O odchodu Mazánka informovala ve čtvrtek Česká televize. Mazánek ve funkci působil od vzniku útvaru po policejní reorganizaci v srpnu 2016. Mluvčí policejního prezidia Jozef Bocán uvedl, že o možném Mazánkově odchodu se hovoří už delší dobu, a nejde tak o nepromyšlený krok.

„Další postup je daný ze zákona, nejprve bude nabídkové řízení, kam se mohou přihlásit služební funkcionáři nebo policisté ve stejné tarifní třídě, a v případě, že se nikdo nepřihlásí, bude klasické výběrové řízení,“ doplnil mluvčí.

O aktuální situaci v NCOZ mluvil v pátek ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) s policejním prezidentem Tomášem Tuhým. „Zajímal se celkově o stav v rámci Národní centrály proti organizovanému zločinu,“ řekl Tuhý při odchodu z ministerstva, kam přišel na informativní schůzku s novým ministrem. Na otázku, jaké jsou důvody Mazánkova odchodu, neodpověděl s tím, že „k tomu už se pan Mazánek vyjadřoval“.

Hamáček ale z odchodu Mazánka nadšený není. „Tuto informaci jsem vzal na vědomí a doufám, že nebude mít vliv na fungování NCOZ. Současně však musím říct, že mě tato zpráva netěší. Michal Mazánek se za tři desítky let u policie stal jedním z nejrespektovanějších policistů a vyšetřovatelů a odchod takového profesionála není nikdy dobrou zprávou,“ uvedl ministr v tiskové zprávě.

NCOZ vznikla v rámci reorganizace policie, která způsobila koaliční roztržku v předminulé vládě mezi ČSSD a hnutím ANO. Pod nový policejní útvar spadá protikorupční policie a protimafiánský útvar. Mazánek byl jediným zájemcem o novou funkci.

Odešel i šéf GIBS, pražské policie a údajně končí i policejní ředitel

Jde už o několikátou personální změnu kolem policie. Z postu po sporech s Babišem odešel šéf generální inspekce Michal Murín. Z čela pražské policie, která má na starosti kauzu Čapí hnízdo, odešel Miloš Trojánek. Přesunul se na pozici krajského policejního ředitele na Vysočině.

Server Neovlivní.cz pak na konci června uvedl, že by měl skončit v čele policie i její ředitel Tomáš Tuhý. Vláda designovaného premiéra Andreje Babiše (ANO) měla schválit jeho odchod na post velvyslance v Bratislavě. Kabinet ale informaci nepotvrdil. 

V polovině května byl zproštěn výkonu služby i ředitel civilní rozvědky Jiří Šašek. Tehdejší ministr vnitra Lubomír Metnar (za ANO) ale zdůvodnil svůj krok snahou vyšetřit hospodaření tajné služby.