Janoušek nechce za mříže: V další stížnosti tvrdí, že soud nezohlednil znalecký posudek ohledně jeho zdraví

Janoušek chce zvrátit odmítavý verdikt ke své žádosti o prominutí zbytku trestu (zdroj: ČT24)

Roman Janoušek chce zvrátit verdikt, který zamítl jeho žádost o prominutí zbytku trestu. Ve stížnosti tvrdí, že rozhodnutí bylo v rozporu s Listinou základních práv a svobod a že soud nevzal dostatečně v potaz zpracovaný zdravotní posudek. Usnesení soudu, které má ČT k dispozici, však označuje prognózu Janouškova stavu za spekulativní. Soud uvedl, že vidí určitou možnost, že by se Janoušek mohl do vězení vrátit.

Lobbista Roman Janoušek je už přes dva roky z vězení venku, kvůli špatnému zdravotnímu stavu. Teď bude pražský vrchní soud rozhodovat o jeho stížnosti. Tou se domáhá, aby už do vězení zpátky nemusel a justice mu zbytek trestu prominula.

Tvrdí, že původní soud dostatečně nezohlednil zdravotní posudek. „Stěžovatel má za to, že v daném případě došlo k porušení Listiny základních práv a svobod,“ uvádí Janoušek ve své stížnosti proti rozhodnutí Městského soudu v Praze. 

Znalci, kteří Janouška několik dní zkoumali, soudu napsali, že jeho onemocnění je život ohrožující. „Předseda senátu vzal určitě v potaz posudek i doplněk posudku. Je důležité zmínit, že pan odsouzený si odpykal menší část trestu, který mu byl uložen, a ten institut je zcela výjimečný,“ vysvětlila mluvčí pražského městského soudu Markéta Puci, proč soudce odmítl prominout Janouškovi zbytek trestu.

„Stížnost proti usnesení byla podána a odůvodněna. Dále se prozatím k předmětné věci nebudu za klienta vyjadřovat,“ uvedl Janouškův advokát Lukáš Trojan. Spis Romana Janouška se tak nyní přesune z městského soudu na vrchní soud. Ten by o stížnosti mohl rozhodnout během dvou měsíců.

Soud: Janoušek by se v budoucnu mohl vrátit za mříže

Z usnesení soudu vyplývá, že vývoj Janouškova zdravotního stavu nelze s jistotou odhadnout. „Ze znaleckých posudků rovněž plyne, že všechny prognózy v tomto oboru jsou do jisté míry spekulativní, ačkoliv prognóza vývoje zdravotního stavu u odsouzeného Romana Janouška se jeví spíše negativní a komplikace zdravotního stavu jsou očekávatelné,“ uvádí soud ve svém rozhodnutí. 

Soud pak dodal, že stále spatřuje možnost, že by se Janoušek mohl v budoucnu vrátit do vězení, ačkoliv za ztížených podmínek. Podle soudce si navíc Janoušek z trestu čtyři a půl roku odseděl jen čtvrtinu.

Verdikt mu kladl za vinu, že těžce zranil ženu, která ho chtěla zastavit, když ji naboural. „Za této situace a s ohledem na výjimečnost institutu upuštění od zbytku trestu, charakter trestné činnosti, požadavek obezřetného přístupu, kdy státu fakticky zaniká možnost do budoucna trest vynutit, soud neshledal natolik výjimečné a závažné skutečnosti, které by upuštění od zbytku výkonu trestu odnětí svobody umožňovaly,“ uzavírá soud v rozhodnutí.

I přes rozhodnutí soudu se Janoušek do vězení zatím vrátit nemusí. Trest má v tuto chvíli přerušen do roku 2020.