Vláda VZP odsouhlasila miliardovou půjčku, lékaři ale dál hrozí protesty

Praha - Ministr zdravotnictví v demisi Martin Holcát na vládě uspěl se žádostí o miliardu korun pro Všeobecnou zdravotní pojišťovnu (VZP). Už před třemi týdny přitom vláda VZP schválila finanční injekci ve výši sedmi set milionů korun. Nyní by se jednalo o bezúročnou půjčku tak, aby největší pojišťovna měla ještě do konce roku na platby za lékařskou péči. Lékaři ale stále spokojení nejsou.

VZP původně žádala dvě a půl miliardy, které jí ke konci roku budou chybět. Vláda proto od listopadu schválila zvýšení plateb státu za děti, důchodce či nezaměstnané o 400 milionů korun měsíčně. Zdravotnictví díky tomu letos dostane na pojistném o 800 milionů navíc. Holcát už dříve uvedl, že navýšení peněz pro zdravotnictví dosáhl jako první ministr po řadě let, jeho předchůdci Leoši Hegerovi (TOP 09) vláda opakované návrhy na zvýšení odvodů státu vždy odmítla.

Podle krizového štábu nemocnic, odborů a pacientů ale navýšení nepokryje propad systému. Zdravotnictví přišlo s růstem DPH o šest miliard a o stejnou částku dostaly nemocnice méně kvůli omezující úhradové vyhlášce. Ústavní soud letošní vyhlášku zrušil k 31. prosinci příštího roku kvůli některým regulacím. Soudcům vadilo například to, že platby za péči, kterou lékař vykázal nad smluvně dojednaný limit, jsou výrazně kráceny.

Úhradová vyhláška na rok 2014 už by regulace obsahovat neměla. Pojišťovny by také měly mít na péči o 10 miliard víc než letos. Nemocnice dostanou příští rok zhruba o 4 miliardy víc, ale ani to podle nich nestačí. „Celkově bude propad za tyto dva roky něco kolem 15 miliard, takže se obecně nemocnice dostanou do deficitu,“ uvedl Petr Fiala z Asociace českých a moravských nemocnic (AČMN).

Lékaři zvažují právní kroky nebo protesty

Podle České lékařské komory, Koalice soukromých lékařů či AČMN jsou ve vyhlášce na rok 2014 údajně velké nemocnice zvýhodněny, zatímco ty malé a soukromí lékaři tratí. Podle vyhlášky by do ambulancí mimo nemocnice mělo jít v roce 2014 o 500 milionů korun víc. Lékaři ale tvrdí, že to není pravda. „Nezvedne se hodnota bodu, komplikuje se úhradový vzorec. Pokud budeme mít komplikovanější pacienty, dostaneme za všechny pacienty méně,“ řekl ČT předseda Sdružení ambulantních specialistů Zoran Jojko. Neurolog Pavel Kostka vidí nebezpečí v tom, že lékaři si začnou přednostně vybírat pacienty s lehčí diagnózou.

Ministerstvo už vyhlášku dalo k připomínkám zdravotnické veřejnosti, poslat je mají do pátku. Do 8. prosince pak mají pojišťovny zapracovat vyhlášku do svých zdravotně pojistných plánů. „Já jsem viděl některé návrhy a konto narůstá strašně moc. Někde jsme se dostali asi až na 50 miliard, což je naprosto nereálné,“ poznamenal k požadavkům lékařů Holcát. Lékaři nicméně stále doufají, že se s ministrem na úpravě vyhlášky ještě domluví. Jinak zvažují právní kroky nebo protesty.