Zmenšená bitva o Lannyon: Místo pilotů RAF útočili letečtí modeláři

Události: Letecká bitva modelů (zdroj: ČT24)

Britské spitfiry versus letadla německé Luftwaffe. Na letišti v Rakovníku si připomněli letečtí modeláři událost z července 1942, kdy českoslovenští piloti ve službách britské RAF zaútočili na polní letiště Lannyon ve Francii. Piloti československých stíhacích perutí tehdy přiletěli ostřelovat německé letiště, aby zničili pozemní cíle a na zemi stojící letadla.

Na rakovnickém letišti se tak v sobotu utkaly čtyři modely spitfirů s pěti modely strojů německé Luftwaffe, tedy dvěma focke-wulfy a třemi messerschmitty. Všechny modely byly v měříku 1:5.

Německý messerschmitt, který byl v reálu menší než spitfire, tak má rozpětí křídel dva metry a jeho konkurent 2,30 metru, vysvětluje vedoucí Air Show Team Rakovník Pavel Vydra. 

Akce se zúčastnil i dvojnásobný modelářský mistr Česka Jan Doubrava, člen Air Show Team Rakovník, který pilotoval model spitfiru. „Reprezentoval jsem 313. stíhací peruť. To poznáte podle označení čápa na boku. To že s tím létali Češi, pak poznáte podle vlaječky nad kabinou,“ vysvětlil.

Doubrava pilotoval 18 let německá letadla, před rokem to změnil a v sobotu tak vysílačkou ovládal právě britské spitfiry. „Nebavilo mě pořád prohrávat,“ dodává s úsměvem. 

Letečtí modeláři z Rakovníka předvádí letecké souboje nejenom v Česku, ale i v Německu nebo na Slovensku. Leteckou sezonu pravidelně končí každý rok kvůli počasí začátkem října.