Byl to třicetiletý Brňan a v bytě Kvitové nechal pachové stopy, zjistili policisté

Detektivové mají důkazy, že muž, který skončil ve vazbě kvůli útoku na tenistku Petru Kvitovou, byl na místě činu. Hlavním důkazem jsou pachové stopy, zjistila ČT. Policisté muže prověřovali hned po útoku, tehdy ale usoudili, že má alibi a pustili ho. Obviněný pochází z Brna a je mu kolem 30 let.

Podle informací z vyšetřovacího týmu si je policie naprosto jistá, že muž nyní sedící ve vazbě je skutečně tím, kdo zaútočil na Petru Kvitovou v jejím bytě. Zásadním důkazem jsou pro policii pachové stopy. Policisté našli dvakrát shodu mezi pachovými stopami zajištěnými v bytě Kvitové a stopami podezřelého.

Nyní by měla následovat tzv. živá rekognice, tedy že by Kvitová měla údajného pachatele poznat mezi ostatními. Doposud policisté vycházeli z toho, že tenistka označila obviněného na jedné z fotografií, které jí předložili.

Nepotvrdily se původně uváděné podrobnosti o osobě podezřelého. V dubnu se mluvilo o tom, že má jít o 54letého muže z Olomouce. Podle upřesněných informací jde o muže z Brna ve věku kolem 30 let.

Policie tohoto člověka prověřovala jako podezřelého hned po útoku v lednu 2017, ale nakonec ho nezadržela, protože podle ní předložil nezpochybnitelné alibi. To se ale nakonec podařilo detektivům rozkrýt.

Není ani jasné, zda někdo dostane odměnu 500 tisíc korun, která byla vypsána za tip k dopadení pachatele. Podle informací ČT totiž tip přišel od jednoho z policistů, který svůj poznatek získal z operativní činnosti.

Podle zjištění ČT policie zadržela muže na základě anonymního upozornění, které dostala letos v lednu. Zadržela ho 22. května a poté ho prostějovský soud poslal do vazby. Dlouho se přitom zdálo, že čin zůstane neobjasněn. Loni na podzim policie případ odložila. K odhalení pomohl až policejní tým Tempus, který se zabývá právě nevyřešenými případy.

Měla poškozenou šlachu na každém prstu

Tenistku Petru Kvitovou přepadl útočník 20. prosince 2016 v jejím prostějovském bytě. Pořezal ji na levé ruce, kterou tenistka také hraje. Kvitová musela podstoupit náročnou, zhruba čtyřhodinovou operaci v Ústavu chirurgie ruky a plastické chirurgie ve Vysokém nad Jizerou.

Podle operujícího lékaře Radka Kebrleho měla poškozenou šlachu na každém prstu. Výsledek práce lékařů však byl evidentní: Když jela Petra Kvitová do nemocnice, necítila prsty, když se po třech dnech poprvé objevila na veřejnosti, mohla jimi hýbat.

„Po operaci, když mi řekli, že to dobře dopadlo, je víra trochu větší,“ nechala se po operaci slyšet. Přesto bylo zřejmé, že její levá ruka není ve stavu, kdy by tenistce umožnila brzy se vrátit na kurt.

Nakonec trvala rekonvalescence pět měsíců, což bylo méně, než předpokládali lékaři. Loni v květnu začala trénovat, v červnu již nastoupila do grandslamového turnaje. V Paříži se dostala do druhého kola. Letos se vrátila do nejlepší světové desítky a vyhrála čtyři turnaje včetně toho pražského.