Babiš musí vyhlásit druhé výběrové řízení na šéfa GIBS. Do toho prvního se přihlásil jen jeden uchazeč

Premiér Andrej Babiš (ANO) vyhlásí druhé kolo výběrového řízení na pozici šéfa Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), které je od začátku května volné po odchodu Michala Murína. Do prvního kola se totiž přihlásil jen jeden zájemce, což pro transparentnost výběrového řízení nestačí.

GIBS dočasně vede Lenka Haderková, která předtím působila jako vedoucí legislativního a právního oddělení inspekce. Média v minulých dnech uvedla, že právě ona byla jediným zájemcem, který se do výběrového řízení přihlásil. 

Podle mluvčí vlády Barbory Peterové konstatovala výběrová komise, že podání jedné přihlášky v úvodním kole výběrového řízení nenaplnilo požadavky výběrového řízení. „S ohledem na skutečnost, že z řad příslušníků bezpečnostních sborů nebyl projeven dostatečný
zájem o danou pozici, doporučuje se při případném dalším kole výběrového řízení postupovat způsobem rozšíření uchazečů i mimo příslušníky bezpečnostních sborů.“

Skončil Murín po nátlaku? Babiš to popírá

Generální inspekce v březnu uvedla, že na dosavadního šéfa inspekce Michala Murína opakovaně tlačil Andrej Babiš, aby ve vedení GIBS skončil. Na schůzkách prý Babiš Murínovi řekl, že pokud ředitelské místo opustí do konce února, obejde se to „bez skandálu“.

Babiš to popřel, ale následně začal Murína veřejně kritizovat a zahájil s Murínem kázeňské řízení. Premiér uvedl, že nemá k řediteli inspekce důvěru, zpochybnil také hospodaření GIBS.

Podle Babiše měli navíc vůči práci inspekce výhrady žalobci. Ty prý nesměřovaly jen k Murínovi, ale vůči celému vedení. Také proto si podle informací ČT vláda nepřála, aby v čele inspekce stanul některý z Murínových náměstků.