V předvečer druhého jmenování Babiše premiérem lidé protestovali na náměstích

V úterý se v několika městech sešli demonstranti proti jmenování Andreje Babiše  (ANO) předsedou vlády. Demonstrace pořadatelé svolali kvůli Babišovi osobně i kvůli tomu, že žádá o podporu nové vlády komunisty. Lidé protestovali v Českých Budějovicích, kam Babiš v úterý zamířil na oficiální návštěvu, v 18:00 začala demonstrace v Praze na Václavském náměstí a lidé se sešli i v Brně, Plzni nebo Hradci Králové.

Na Václavském náměstí zaplnili lidé po šesté večer oblast od koně zhruba po Štěpánskou ulici. Odhad počtu demonstrantů však policie odmítla zveřejnit. Přišli i někteří opoziční politici nebo protikandidáti prezidenta Miloše Zemana z lednových voleb, ale také bývalí členové Babišova hnutí ANO a vystoupil i zástupce sociální demokracie, která by mohla vstoupit do koalice.

UDÁLOSTI: Proti připravované vládě, která by se měla opírat o podporu komunistů, demonstrovali lidé na náměstích (zdroj: ČT24)

Akci s názvem Jednou provždy svolal spolek Milion chvilek pro demokracii na protest proti opakovanému jmenování Andreje Babiše premiérem a proti tomu, že se Babiš s připravovanou menšinovou vládou chce ve sněmovně opřít o komunistické hlasy.

Lidé si přinesli transparenty s nápisy „Už nás nebabiš“, „Babiš musí před soudem stát, jinak nemáme právní stát“ nebo s fotografiemi obětí komunistického režimu. „Protest je proti svévolnému chování Babiše, Zemana a komunistů,“ shrnul i jeden z řečníků v úvodu demonstrace. Demonstrace na Václavském náměstí trvala tři hodiny, ukončily ji až tóny státní hymny před devátou večer.

Protestovalo se i v Brně, Olomouci a dalších městech

Kratší byly protesty v dalších městech, většinou trvaly hodinu, někde ještě méně. Souběžně s pražskou demonstrací začala protestní akce i na Zelném trhu v Brně. Demonstranti zaplnili asi čtvrtinu plochy náměstí, i zde zazněly od řečníků požadavky, aby nebyl premiérem trestně stíhaný člověk a aby se vláda neopírala o komunistické hlasy.

Kromě řečníků vystoupili i hudebníci, celá brněnská akce ostatně nese název Koncert pro demokracii. „Koncert je završením sběru podpisů petice za odstoupení trestně stíhaného premiéra. Petici za sto dní podepsalo 250 tisíc lidí,“ uvedla organizátorka Hana Strašáková. 

V Olomouci potom protest u sloupu Nejsvětější trojice vzbudil podle pořadatelů největší ohlas za poslední týdny. Vystoupil například první polistopadový rektor Josef Jařab či senátor Lumír Kantor či zástupci Klubu politických vězňů. Olomoučtí demonstranti kromě Andreje Babiše či komunistické strany kritizovali i svého primátora Antonína Staňka (ČSSD), kandidáta na ministra kultury, který podpořil návrh na ocenění komunistického básníka Karla Sýse.

Lidé demonstrovali i v dalších velkých městech – Ostravě, Plzni, Jihlavě, Liberci, Hradci Králové či Zlíně. 

Babiše přivítali demonstranti na budějovickém setkání s občany

Zatímco v Praze protest teprve začínal, v některých jiných městech již měl vrchol za sebou. S projevy nespokojenosti se odpoledne setkal i sám Babiš, který v úterý navštívil Jihočeský kraj. Mnoho odpůrců na něj čekalo v sále kulturního domu v Českých Budějovicích.

„Část lidí křičela a pískala – poměrně hlasitě. Tímto způsobem dali najevo nespokojenost s tím, jakým způsobem vede vládu,“ popsal atmosféru setkání premiéra s občany redaktor ČT Martin Štěpánek.