Horská dráha i ruské kolo musí z holešovického Výstaviště zmizet

Události: Pouťové atrakce musí z pražského Výstaviště zmizet (zdroj: ČT24)

Horská dráha, která vozila lidi na pražském Výstavišti od roku 1973, teď končí. Kvůli opravám se rozebírá do posledního šroubku. Občanská iniciativa Zachraňme horskou dráhu usiluje o její prohlášení za technickou památku. Zmizet musí z holešovického areálu také ruské kolo a dalších devět stálých atrakcí. Po plánované opravě dostane Výstaviště modernější tvář a mělo by poskytovat víc zábavy po celý rok.

Jedenáct atrakcí opustí holešovické Výstaviště do konce června, pokud se tak nestane, za každý den prodlení budou muset jejich majitelé zaplatit pět tisíc korun. Zmizí strašidelný dům i ruské kolo – to se přestěhuje na stálo do Polska.

Horskou dráhu, která přežila požár i povodně, chtějí vlastníci nechat Pražanům, umístění pro ni zatím nenašli. Tuto atrakci koupil po revoluci od města děda současného majitele Jaroslava Štauberta, který ji pak s rodiči provozoval. Teď se ji snaží co nejrychleji rozebrat.

„Pro někoho je to kus železa. Ale vzhledem k tomu, že já jsem tady u toho vyrostl, tak pro mě, je to kus života,“ říká Jaroslav Štaubert a doplňuje, že dráhu nikdy nedemontoval. „Naposledy ji rozebírali v roce 1982, když jela do Moskvy,“ vzpomíná Štaubert.

Matějská pouť má dlouhou tradici. „Je starší než Národní muzeum či Národní divadlo – jednou tolik. Takovou dlouhodobou tradici nemá zájem likvidovat ani magistrát,“ říká správce pouti Václav Kočka.

Demontáž cedule "horská dráha"
Zdroj: ČT24

Zóny pro relax a sport

V červnu se u fontány otevře letní kino. Tam, kde stály dříve atrakce, vznikne pět zón. „Máme jasnou představu o tom, jak bude celé Výstaviště využité. Je tam zóna sport, relax a zábava,“ řekl serveru Echo24 mluvčí Institutu plánování a rozvoje Marek Vácha s tím, že v plánu je ještě kulturní a kulturně komerční zóna. Vzniknout tam má třeba přírodní biotop, lezecká stěna nebo místo pro grilování.

Matějská pouť letos skončila 15. dubna a atrakce tam budou stát i příští rok. „S poutí samozřejmě počítáme i v dalších letech, je to oblíbená tradice nejen Pražanů, ale i návštěvníků z širšího okolí metropole,“ uvedl šéf představenstva Výstaviště Praha Pavel Klaška.