Pochybnosti ministryně Šlechtové o tendru na radary projedná Bezpečnostní rada státu

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) chce probrat pochybnosti kolem armádních zakázek na schůzce předsednictva Bezpečnostní rady státu (BRS) 4. června. Reagoval tak na zjištění ministryně obrany Karly Šlechtové (za ANO), která řekla, že v souvislosti s armádní zakázkou na mobilní radary za několik miliard korun inspekce ministerstva obrany zjistila „extrémně závažné nálezy“. Ministryně se proto obrátila na Vojenskou policii. Kontaktovala ji i v souvislosti s dalšími zakázkami ministerstva obrany z minulosti.

Ministryně naznačila, že problémy týkající se velkých zakázek mohou souviset s mediálními útoky proti její osobě z posledních týdnů. Babiš po jednání kabinetu uvedl, že schůzi předsednictva Bezpečnostní rady svolal na žádost ministra zahraničních věcí Martina Stropnického (ANO), který vedl resort obrany před Šlechtovou.

Smlouvu na nákup mobilních radarů za 3,5 miliardy korun ministerstvo chystá již několik let. Nahradit mají zastaralé radary sovětské výroby. Resort je chce koupit od Izraele formou mezivládní dohody. Smlouva měla být uzavřena již před rokem, dosud se tak ale nestalo.

Bývalý ministr obrany Stropnický podpis smlouvy přenechal Šlechtové. Ta po nástupu do funkce nechala velké zakázky prověřit. U smlouvy na radary uvádí, že nemá jistotu, že je bude možné napojit na systémy NATO. Již v minulosti naznačila, že v zakázce mohou nastat komplikace, protože by se mohla konat „šetření orgánů činných v trestním řízení“.

Záležitost nyní projednává komise složená ze zástupců ministerstva obrany, kybernetického úřadu a izraelské firmy.