Pro službu to základní. Armáda pořizuje výstroj, aby si ji vojáci už nemuseli dokupovat

Události: Armáda vyčlenila na výstroj 2,5 miliardy (zdroj: ČT24)

Armádní velení investovalo dvě a půl miliardy korun do výstroje – nové budou přilby, polní obuv, neprůstřelné vesty nebo polní uniformy. Ministerstvo obrany se tak snaží zlepšit situaci z minulých let, kdy byly sklady prázdné a vojáci si leckdy výstroj kupovali sami.

„Mým cílem je, aby se o výstroji časem už vůbec nemluvilo, aby vojáci za pár let měli všechno, co potřebují,“ říká ministryně v demisi Karla Šlechtová (nestr. za ANO). Podle dubnového rozhodnutí ministerstva budou helmy a několik typů polní obuvi dodávat dvě firmy v příštích několika letech.

Šlechtová podle svých slov považovala zajištění výstroje a balistické ochrany pro vojáky za jednu z priorit už od začátku svého působení v čele resortu obrany.

S výstrojí na štíru

Třeba v brigádě rychlého nasazení slouží přes 2500 vojáků. Každý z nich má ročně nárok na dvě uniformy zdarma. Jeden pár bot jim má vydržet dva roky, což podle vrchního praporčíka Petra Altmana není příliš.

„Výcvik je pro výstroj, obzvláště obuv, úplně devastující. Myslím si, že pro ně jsou dvoje maskáče a dvoje boty na rok minimem,“ říká praporčík Altman. V armádě slouží přes dvacet let, zkušenosti sbíral i na zahraničních misích v Afghánistánu, Kosovu a Makedonii. Na vyšším komfortu služby v zahraničí se podle jeho slov podílí právě kvalitní výstroj.

Nové helmy se od starých liší řadou doplňujících prvků, jak je třeba držák na noční vidění v přední části, nebo na sluchátka. Velení armády nyní chce, aby každý voják měl nárok na vlastní helmu i ochrannou vestu.

To zatím není samozřejmost. „Přileb a vest je omezený počet. V podstatě je dáváme těm jednotkám, které jdou buď do nasazení, nebo se do něj připravují. Jednotka, která se vystřídá v nasazení, tam nechá svoje vesty a přilby a přijde jiná jednotka, jejíž členové si to zase oblečou,“ přibližuje velitel 4. brigády rychlého nasazení v Žatci Roman Náhončík.