Středočeská ČSSD chce sociální demokraty ve vládě. Za předsedu si vybrala Povšíka

Středočeská ČSSD, v jejímž čele vystřídal předsedu ČSSD Jana Hamáčka nový krajský šéf Robin Povšík, podporuje vstup do menšinové vlády s ANO. Poměrně jasnou podporu koaliční spolupráci s hnutím Adreje Babiše vyslovilo 111 ze 124 delegátů krajské konference.

„V dnešním vystoupení jsem se zcela jednoznačně a silně postavil za předsedu Hamáčka a vyjednanou dohodu o vstupu do vlády,“ řekl novopečený předseda středočeské sociální demokracie. Na hlavu krajské organizace kandidoval jako jediný, hlasovalo pro něj 85 procent delegátů krajské konference v Kladně. Na postu předsedy nahradí Jana Hamáčka, který se v únoru stal předsedou celé ČSSD.

Hamáček svému nástupci pogratuloval a popřál mu hodně sil. Ocenil podporu středočeské organizace, bez níž by se podle jeho slov nikdy nestal předsedou sociální demokracie.

„Středočeská ČSSD oceňuje dohodu dojednanou předsedou Janem Hamáčkem a vyjadřuje mu plnou podporu. Dojednaná dohoda je příležitost pro Českou republiku mít stabilní a funkční vládu a pro ČSSD jednoznačnou příležitostí plnit náš sociálnědemokratický program,“ řekl mluvčí ČSSD Petr Vurbs.

O vstupu ČSSD do případné koaliční vlády s ANO podporované KSČM rozhodnou všichni členové sociální demokracie v referendu, které začne v pondělí.

Referendum se blíží

Sociální demokraté v Ústeckém kraji v pátek nedoporučili svým členům, aby podpořili ve stranickém referendu vstup sociální demokracie do vlády s hnutím ANO. Zástupci ČSSD napříč sedmi okresy Ústeckého kraje se podle krajského předsedy Miroslava Andrta shodli na tom, že vládní angažmá by pro sociální demokracii nebylo přínosem.

V pátek ČSSD představila možné kandidáty na ministry v případné budoucí vládě. Je mezi nimi i europoslanec Miroslav Poche, s jehož účastí ve vládě nesouhlasí prezident Miloš Zeman. Vnitro by měl podle očekávání vést Hamáček.

Na ministerstvo práce a sociálních věcí by ČSSD chtěla vyslat bývalého politického náměstka na tomto úřadu Petra Krčála, na zemědělství prezidenta Potravinářské komory Miroslava Tomana a o kulturu by se měl starat olomoucký primátor Antonín Staněk.