Zbrojař Smrž trvá na odškodnění. Dostihl ho však nový soudní poplatek, přijde o milion a půl

Zbrojař Michal Smrž dál požaduje od státu odškodnění 31 milionů korun za trestní stíhání v kauze údajné korupce při nákupu aut Tatra, v níž byl pravomocně zproštěn obžaloby. Podal si proto odvolání proti rozsudku Obvodního soudu pro Prahu 2, který v březnu zamítl jeho žalobu. Podle loňské novelizace zákona musí zaplatit soudní poplatek ve výši téměř milion a půl.

„Mohu potvrdit, že si žalobce podal odvolání a případem se tak nyní bude zabývat Městský soud v Praze,“ sdělila České televizi mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 2 Hana Wágnerová.

Případu se ovšem týká loňská novela zákona o soudních poplatcích, která zpoplatnila podávání náhradových žalob vůči státu. V případě odvolání se poplatek vypočítává z výše žalované částky. Konkrétně u Michala Smrže to znamená, že za podání odvolání musí do 15 dnů zaplatit soudní poplatek 1 401 043 korun.

Smrž v žalobě rozdělil požadované odškodné do pěti bodů. Nejvíc peněz, 22,6 milionu korun, chce vysoudit za podíl ze zisku ve společnostech, kde nemohl při trestním stíhání působit. Další finance pak požaduje za to, že nemohl působit v představenstvu některých firem, za právní služby, škody vzniklé zablokováním bankovního účtu a za nemajetkovou újmu.

Odškodnit chtěl i Barták

V kauze kromě Smrže figuroval i bývalý ministr obrany Martin Barták, který rovněž na stát podal žalobu. Později ji však stáhl. Soud oba muže pravomocně osvobodil v prosinci 2014.

Smrž v minulosti poukázal na to, že mu kvůli trestnímu stíhání vznikla v souvislosti s jeho podnikáním ve zbrojním průmyslu škoda okolo 100 milionů korun. Po pravomocném zprošťujícím verdiktu řekl, že náhradu škody nebude požadovat po státu, ale po konkrétních lidech, kteří mu ublížili. Smrž podle ministerstva spravedlnosti poté žádal zadostiučinění přes 31 milionů korun. Barták pouze 200 tisíc korun. Úřad jim oběma v březnu 2016 přiznal za zhruba čtyřleté stíhání písemnou omluvu a 180 tisíc korun.

Obžaloba původně tvrdila, že Barták se Smržem chtěli od představitelů Tatry úplatky za vyřešení problémů se zatěžkávacími zkouškami, které firma měla při dodávce několika stovek terénních aut. Tehdejší první náměstek ministryně obrany Barták prý při návštěvě amerického Centreville, kam odjel v únoru 2008 jako člen delegace premiéra Mirka Topolánka (ODS), neúspěšně požadoval po předsedovi dozorčí rady automobilky Tatra Williamu Cabanissovi úplatek ve výši přes 80 milionů korun. Penězi si firma měla zajistit hladký průběh zakázek vypisovaných ministerstvem.

Bartákův známý Smrž se podle obžaloby snažil vylákat z představitelů Tatry peníze tím, že před nimi předstíral vliv na představitele českého ministerstva obrany i vlády. Podle názoru pražského vrchního soudu ale měli zájem na korupčním jednání spíše představitelé Tatry.