Po suchu přívalový déšť. Pod Šumavou napršelo za hodinu 50 milimetrů

Prudký déšť zasáhl  v sobotu odpoledne Pošumaví. V Lenoře napršelo za hodinu 50 milimetrů.  Dešťové mraky se v průběhu dne shromažďovaly v Čechách i na Moravě, svoji sílu však živel nejdůrazněji ukázal právě na jihu Čech.

Na Prachaticku začalo odpoledne pršet, jako by měla během pár hodin přijít všechna vláha, která chyběla v posledních týdnech.

„Bouřka je téměř bez pohybu,“ uvedl asi po hodině deště Český hydrometeorologický ústav, který pro Prachaticko vydal krátkodobou výstrahu před silnou bouřkou s vysokým stupněm nebezpečí platnou do 19:40. Fakticky kolem sedmé déšť v jižních Čechách vesměs ustal.

Meteorologové varovali, že po přívalových deštích může voda rychle odtékat ze svahů, hrozí proto zatopení sklepů, podemletí cest, ale i rychlé rozvodnění malých toků, potoků a jindy suchých koryt.

Celoplošná výstraha ČHMÚ před silnými bouřkami potom platila od sobotního poledne do 21 hodin. „Ojediněle může v bouřkách napršet kolem 30 milimetrů, riziko výskytu velkých krup nebo silnějších nárazů větru je jen malé. Na východě Moravskoslezského kraje a na západě Čech je pravděpodobnost výskytu silných bouřek nižší,“ upřesnili meteorologové.