S růstem zájmu o drony přibývá i problémů. Řešením má být povinná registrace malých strojů

Zájem o létání s drony mezi Čechy stoupá. Počet žádostí o jednorázová povolení pro létání s bezpilotními letadly se od března více než zdvojnásobil. Na pokutách pak letos jejich uživatelé zaplatili už 180 tisíc korun. České televizi to řekl mluvčí Úřadu pro civilní letectví (ÚCL) Vítězslav Hezký.

Zvýšení zájmu o povolení souvisí s lepším počasím. Dron je totiž náchylný na mráz nebo vítr, takže mnoho zájemců vyčkávalo na jaro. „V zimních měsících evidujeme třicet až čtyřicet žádostí měsíčně. Když se oteplí, stoupne jejich počet až na více než sto,“ uvedl mluvčí ÚCL.

Jednorázová povolení jsou vydávána na konkrétní let pro komerční účely. Využívají ho tak například pracovníci v zemědělství nebo filmaři. Protože se ale většinou jedná o frekventované lokality, je potřeba mít takzvané povolení v hustě osídleném prostoru. To jsou všechna místa, kde je velká fluktuace lidí. Nejde proto jenom o města, ale třeba i festivaly, koncerty, letní kina nebo nádraží.

Létat se nesmí nad Hradem ani Temelínem

Zvláštní předpisy platí také pro okolí Pražského hradu. Tam je obecně létání zakázáno. Povolení může ÚCL vydat pouze na základě souhlasu Kanceláře prezidenta republiky. I proto je používání dronů v této oblasti nejčastějším prohřeškem. „Pravidla porušují hlavně turisté,“ uvádí Hezký.

Mezi další zakázaná místa pro létání patří okolí jaderných elektráren Dukovany a Temelín. Problematické je i používání dronů nad dálnicemi nebo tratí. V neposlední řadě je potřeba zvýšené opatrnosti také v blízkosti letišť. „Létání s drony je tam regulované, uživatel se musí vždy domluvit s vedením letiště,“ vysvětluje mluvčí úřadu.

Evidence zřejmě čeká i „rekreační“ drony

Na obloze se ve skutečnosti bezpilotních letadel ale pohybuje mnohem více než ÚCL eviduje. Fyzická osoba, tedy běžný uživatel, si o povolení žádat vůbec nemusí. Létání s drony do 25 kilogramů pro rekreaci a sport totiž v Česku evidenci nepodléhá.

To by se ale mělo brzy změnit. „Letos dojde ke schválení evropské regulace, aby se pravidla sjednotila pro všechny státy Unie. Nyní totiž platí v každém z členských statů něco jiného,“ uvádí Hezký.

Úřad pro civilní letectví proto předpokládá, že v příštích dvou až pěti letech bude v Česku povinnost evidovat také drony pro rekreační a sportovní létání. „Jestli se budou letadla bez pilota evidovat pomocí poznávací značky nebo čipů, ale zatím jisté není,“ doplnil Vítězslav Hezký.

Loni Úřad pro civilní letectví uložil pokuty pro porušení leteckých předpisů nebo vydaných povolení v celkové výši 410 tisíc korun.

Drony jsou stále dostupnější

Obliba dronů u laické veřejnosti neustále roste. Vloni se počet lidí, kteří mají létání s bezpilotním letadlem jako koníček, pohyboval v řádech desetitisíců. Letos se však očekává, že bude uživatelů až třikrát více než v roce 2017.

Podle spoluzakladatele společnosti DronPro Alexe Novotného je důvodem cenová dostupnost. „Na trhu se letos objevily drony, jejichž cena začíná na třech tisících,“ tvrdí Novotný.

Celosvětový dronový průmysl měl loni obrat 50 miliard korun. Do roku 2021 se však očekává nárůst až o padesátinásobek. „Je to tím, že drony budou nacházet čím dál širší možnosti využití. Především v infrastruktuře a zemědělství,“ dodal Novotný.