Policie navrhla obžalovat Ratha v druhé větvi korupční kauzy. Ta se týká oprav nemocnic

Policie navrhla obžalovat exhejtmana Davida Ratha v druhé větvi korupční kauzy. Ta se týká údajné manipulace s tendry na opravy nemocnic či dodávky sanitek. Podle policie si obvinění řekli o úplatky dohromady za 66,5 milionu korun. Předány byly podle detektivů asi tři miliony korun. Detektivové v této části kauzy stíhají devět lidí a osm firem včetně stavební společnosti Metrostav.

Druhá větev kauzy se týká údajné manipulace veřejných zakázek Středočeského kraje a krajských nemocnic, konkrétně rekonstrukcí či výstavby pavilonů nemocnic v Kladně, Mladé Boleslavi a Kolíně a dodávky sanitek pro středočeskou záchrannou službu. Celkem zakázky přesahovaly hodnotu 700 milionů korun.

Podle detektivů oslovila tehdejší šéfka kladenské nemocnice Kateřina Pancová (dnes Kottová) manažery Metrostavu. Za deset procent z ceny zakázky měla zařídit, že firma soutěž vyhraje. Zdůrazňovala přitom, že vše musí být v maximálním utajení. Metrostav se už dříve odmítl ke kauze vyjádřit kvůli probíhajícímu řízení.

Případ už byl u soudu, ale ten ho začátkem roku 2017 vrátil vyšetřovatelům k došetření. Vycházel přitom z tehdy platného rozhodnutí Vrchního soudu v Praze z první větve kauzy, které označilo odposlechy za nezákonné a odmítlo jejich použití v případu jako důkazu. 

  • Týká se manipulace veřejných zakázek Středočeského kraje a krajských nemocnic za více než 700 milionů korun. Konkrétně jde o rekonstrukci či výstavbu pavilonů nemocnic v Kladně, Mladé Boleslavi a Kolíně a dodávky sanitek pro záchrannou službu. V říjnu 2013 policie obvinila v této větvi osm firem a devět lidí včetně Ratha. 
  • Útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality v srpnu 2015 oznámil, že kriminalisté navrhli obžalovat osm firem a devět lidí. Obvinění podle nich požadovali u zmanipulovaných zakázek zadavatelů Středočeského kraje a Oblastní nemocnice Středočeského kraje úplatky za více než 60 milionů korun, z toho převzali 3,34 milionu.
  •  V lednu 2017 ale Krajský soud v Praze případ vrátil k došetření. Důvodem byly nezákonně pořízené odposlechy, kvůli kterým měly být ze spisu odstraněny některé důkazy. Soud měl též znovu vyslechnout některé svědky. Nejvyšší soud ale v červnu 2017 naopak konstatoval, že odposlechy jsou platné.
  • Krajský soud kauzu vrátil i kvůli novele zákona, která upravuje trestní odpovědnost firem. Podle nového znění, které platí od prosince 2016, firmy nemohou být stíhány v případech, kdy vynaloží veškeré úsilí k tomu, aby zabránily protiprávnímu jednání zaměstnance. Novela sice začala platit až po podání obžaloby, policie i soudy ale musí přihlížet k předpisům, které jsou pro obžalované výhodnější.
  • V prosinci 2017 kriminalisté oznámili, že vleklé vyšetřování druhé větvě Rathovy kauzy dokončili. 11. dubna 2018 policie opět navrhla obžalovat Davida Ratha. Spolu s ním bylo obžalováno dalších osm lidí a osm firem, například Metrostav. Věc se týká zejména přijetí úplatků, podplácení, zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, pletich při zadání veřejné zakázky a poškození finančních zájmů EU.
  • Stejně jako v první větvi kauzy, kde byl Rath uznán vinným z korupce v souvislosti se zakázkami ve Středočeském kraji, figurují i v tomto případě Kottovi, podnikatelka Lucia Novanská a Pavel Drážďanský. Aktuální část se navíc týká manažerů stavebních firem Petra Piláta a Jiřího Anděla či exšéfa středočeské záchranné služby Martina Houdka a firem, které byly do systému zapojeny.
  • Soud začal tuto větev projednávat v lednu 2019. O rok později, na konci ledna 2020, krajský soud dal Rathovi osmileté vězení a o rok mu prodloužil již pravomocně uložený sedmiletý trest. Trestné činnosti se podle verdiktu soudu dopustilo vedle Ratha i dalších osm obžalovaných lidí a osm firem. Například Kottovým soud zvýšil o dva roky jejich stávající šestileté tresty. Spolu s Rathem dostali také vyšší peněžité tresty. Manželé mají zaplatit po 20 milionech korun (uhradili již každý 15), Rathovi uložila soudkyně osmnáctimilionový trest. Všichni dostali i zákazy činnosti.
  • Zdroj: ČTK

Rath teď čeká na rozsudek v první části svojí kauzy, který by měl soud vynést 27. června. V obou případech kromě Ratha figuruje také Kateřina Kottová, Petr Kott, Lucie Novanská a Pavel Drážďanský. V druhé části pak byli navíc obviněni manažeři stavebních firem Petr Pilát a Jiří Anděl nebo šéf středočeské záchranné služby Martin Houdek. Polilcie stíhá také firmy, které byly podle spisu do systému zapojeny. Patří mezi ně třeba stavební společnost Metrostav.