Soud přiznal velvyslanci Chmielovi odškodné 50 tisíc korun za nezákonné stíhání

Bývalému ministrovi a současnému velvyslanci v Maďarsku Juraji Chmielovi pražský městský soud přiznal 50 tisíc korun jako odškodné za nezákonné trestní stíhání. Vyhověl odvolání ministerstva spravedlnosti, a o necelých šedesát tisíc korun tak snížil částku, kterou ambasadorovi přiřkl Obvodní soud pro Prahu 2. Ministerstvo již dříve Chmielovi zaplatilo 100 tisíc korun. Rozhodnutí je pravomocné.

Za nezákonné stíhání žádal diplomat 1,5 milionu. Proti rozsudku obvodního soudu se však neodvolal. Uvedl, že byl tehdy s rozhodnutím spokojen, ministerstvo se mu totiž v průběhu řízení omluvilo. „Celou dobu z mé strany nešlo o peníze, ale o omluvu ze strany státu, kterou jsem nakonec, byť vynuceně a nepřímo, dostal,“ uvedl.

Jeho advokát u soudu řekl, že omluva ministerstva podle něj byla nedostatečná. Upozornil, že nebyla nikde zveřejněna. Poukázal také na to, že ačkoli byl jeho klient očištěn, trestní stíhání bude s jeho jménem navždy spojováno. „Mému klientovi jde v první řadě o férovou, veřejně dostupnou omluvu, které se mu dodnes nedostalo,“ dodal obhájce.

Zástupce ministerstva spravedlnosti oponoval tím, že omluva byla poskytnuta standardní cestou, podle vnitřních předpisů ministerstva.

Kromě odškodného přiznal soud Chmielovi i náklady za obhajobu, dostane zhruba polovinu. Musí se také podílet na nákladech řízení civilního sporu.

Obvinění z australských dob

Chmiel byl ministrem pro evropské záležitosti v úřednické vládě Jana Fischera. V červnu 2012 byl obviněn ze zneužívání pravomoci veřejného činitele a porušování povinnosti při správě cizího majetku.

Podle obvinění se jako velvyslanec v Austrálii u jednoho projektu vyhnul výběrovému řízení a u tří předem vybraných firem nechal vypracovat studie, které nesouvisely se zadáním schváleného projektu. V září 2013 Obvodní soud pro Prahu 1 Chmiela zprostil obžaloby, rozsudek nabyl právní moci v říjnu.