Cenu dostal muž, který pomohl sousedovi zavalenému traktorem, i učitelka za záchranu dětí

Kášek: Ocenění pro mě moc znamená (zdroj: ČT24)

„Záchranářství je stav mysli,“ zní motto Zlatého záchranářského kříže. Ocenění za mimořádné záchranářské činy, při nichž mnozí nasadili vlastní život, letos z rukou prezidenta Miloše Zemana převzali jednotlivci i kolektivy. Mezi oceněnými jsou profesionálové i laikové a dokonce i děti. Jeden z oceněných, Jaroslav Kášek byl hostem Studia 6.

V letošním roce porota vybírala z celkem 70 nominovaných. Pana Jaroslava Kášku na cenu navrhl sbor dobrovolných hasičů. Když vloni v září pracoval na poli, na souseda se převrhl traktor.

„Viděl jsem spadlý traktor na mezi mimo pole. Pokoušeli se ho vyprostit druhým traktorem. To se bohužel nepovedlo a traktor zavalil člověka,“ popsal situaci. „Pomohl jsem ho vyprostit a volal jsem záchrannou službu a záchranné složky,“ vylíčil svou duchapřítomnou reakci.

Ještě před příjezdem záchranářů Jaroslav Kášek podle instrukcí telefonního operátora zhodnotil stav zavaleného muže. Šlo o klíčové informace, díky nimž se zraněného podařilo zachránit. „Ocenění pro mě znamená moc, ale jsem hlavně rád, že člověk přežil a nebude mít velké následky. Dopadlo to, jak mohlo,“ poznamenal Kášek.

Události: Prezident ocenil nejlepší záchranářské akce (zdroj: ČT24)

Učitelka zachránila žáky před autem

Oceněna byla i učitelka z mateřské školy Darina Nešporová, která dokázala rychle zareagovat, když se na ni a její svěřence při procházce vyřítilo auto. Tři děti odstrčila mimo dráhu vozidla. Další chlapec se jí ale držel za ruku a nechtěl se pustit. Když je vůz zavalil, kryla dítě tak, aby se nepopálilo od podvozku auta. Hoch vyvázl s lehčím poraněním, učitelku převezl vrtulník do nemocnice s popáleninami a zlomenou pánví.

Zlatý záchranný kříž
Zdroj: ČT24

Policisté Barbora Bílková, Petr Pohůnek a Jiří Gabzdyl dostali cenu za záchranu muže z vozidla, které sjelo do vodní nádrže. K vozu, jenž zůstával na hladině, doplavali, a protože byl řidič v bezvědomí a auto zamčené, rozbili kamenem okno. Policistka vlezla dovnitř a řidiče vyprostila.

Dva strážníci novoborské městské policie Martin Rasel a Karel Bouška pak získali cenu generálního ředitele hasičů Drahoslava Ryby za záchranu popáleného muže z hořícího pokoje domova s pečovatelskou službou. V zakouřeném pokoji ho nalezli jen díky hmatu, z domu navíc evakuovali 26 seniorů.

Hasič Petr Studený získal ocenění za pomoc řidiči jiného havarovaného vozu. Při cestě do práce u Drnovic na Vyškovsku si všiml automobilu, který po nehodě hořel. Rozbitým oknem z vozu vytáhl za bundu řidiče, odtáhl ho do bezpečí a zavolal pomoc. Rozvahu a obětavost prokázaly i brněnské školačky Izabela Jefimová a Sára Bukovská, které loni v lednu vytáhly z řeky dvouletou holčičku.

Izabela Jefimová (vlevo) a Sára Bukovská
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Do potíží se dostávají i zvířata

Ředitelka projektu Jana Conti Bradáčová vysvětlila, že oceňování činů laiků je podstatné právě i u dětí, aby se ve společnosti nastavily správné vzory. „Děti v určitém věku reagují panickou reakcí. Pokud se najde výjimka, že někdo nereaguje panickou reakcí a umí poskytnout pomoc, tak je morálním vzorem pro všechny ostatní děti, že se tato dovednost dá osvojit a naučit.“

Jednou z kategorií ocenění je i ta za nejkurióznější zásah. Tentokrát byla udělena za několikadenní záchranu psa, který pronásledoval lišku a uvízl v její noře. „Musíme se vždy dívat na profesionalitu záchranářské práce. A ta byla excelentní,“ nesnižuje akci Bradáčová.

Televizní štáby zapůjčily speciální kamerovou techniku, která umožnila noru prozkoumat, hasiči záchranu koordinovali, zapojili se dobrovolníci. Když už se zdálo, že akce skončí smutně, pes po šestnácti dnech vylezl. „Dal nám nejlepší vzkaz: pomohl si sám,“ usmála se Bradáčová při vzpomínce na border teriéra Bárta, který se zúčastnil i slavnostního ceremoniálu na Pražském Hradě.

Smyslem projektu Zlatý záchranářský kříž je vyzdvihnout výjimečné či profesionálně zvládnuté zásahy hasičů, zdravotníků, vojáků či policistů, ale i laiků. Prezident Zeman ocenění označil „za jednu z nejlidštějších cen“. Organizátory požádal o doporučení, zda má některému z oceněných udělit i státní vyznamenání.