O „svoji“ dovolenou požádalo za první měsíc přes dva tisíce otců

UDÁLOSTI: Ministerstvo práce a sociálních věcí očekává, že žádostí bude postupem času přibývat (zdroj: ČT24)

O otcovskou dovolenou požádalo zhruba za měsíc jejího fungování více než dva tisíce otců. Stát jim vyplatil více než dva miliony korun. Zda je to očekávaný výsledek, nechce zatím ministerstvo práce a sociálních věcí říct, hodnotit bude až po půl roce nebo roce. Očekává však, že zájem ještě stoupne.

O otcovskou dovolenou mohou novopečení otcové žádat od začátku února. Pravidla jsou jasná – nárok je na sedmidenní volno, které se musí vybrat v celku, a to pouze během šestinedělí. Dostane je pouze muž, který je zapsán v rodném listu jako otec dítěte. O proplacení se žádá zpětně, učinilo tak zatím 2130 lidí. Správa sociálního zabezpečení dosud vyřídila 480 žádostí a vyplatila 2,3 milionu korun.

Během volna dostávají otcové méně peněz, než když jsou v práci nebo mají „normální“ dovolenou. Podle mluvčí České správy sociálního zabezpečení Jany Buraňové se mzda krátí podobně jako při nemocenské. „Nestanovuje se to z průměrného výdělku. Průměrný výdělek se redukuje a z redukovaného základu se vyplácí 70 procent,“ přiblížila.

Problémy se zaměstnavateli se zřejmě zatím nevyskytly. „Reagovali normálně,“ řekl Petr Jiříček – regionální novinář, který si otcovskou dovolenou vzal jako první z redakce. Zdůraznil však, že zaměstnavatel nemá na výběr. „Je to státem uzákoněné. I kdyby reagovali špatně, tak si to volno vezmu,“ dodal.

Co dosavadní žádosti o otcovskou dovolenou naznačují, není zatím zcela jasné. Ministerstvo práce a sociálních věcí její dopad po prvním měsíci ještě nechce hodnotit. „Jedná se o nový typ dávky. Na relevantnější hodnocení bude čas po půl roce nebo roce fungování,“ uvedl mluvčí úřadu Vladimír Řepka.  

Po vyhodnocení by se mělo ministerstvo rozhodnout, zda bude otcovská dovolená pokračovat v původní podobě, nebo jestli ji obmění, popřípadě nahradí jinou službou.