K rekordním mrazům se přidal silný vítr. Stovky domácností v Česku jsou bez proudu

Události: Česko opanoval mráz a vichr (zdroj: ČT24)

Česko zažilo nebývale mrazivé ráno. Nejchladněji bylo na Šeráku, kde zaznamenali teplotu minus 17,9 stupně. Překonání teplotního rekordu zaznamenalo 35 ze 146 stanic, které měří přes 30 let, z nich byl největší mráz na Labské boudě – minus 15,9 stupně. Dosavadní minimum z roku 1997 bylo minus 13,6 stupně. Zemi také trápí silný vítr, zasáhl zejména Moravu a severní Čechy, v noci místy dosahoval i síly vichřice. ČEZ večer evidoval patnáct poruch na vedení vysokého napětí hlavně na Moravě a na východě Čech. Bez elektřiny zůstávalo asi dva tisíce domácností.

Teplotní rekordy padaly také ve velkých městech a níže položených místech. „Ranní nejnižší teploty při zemském povrchu se nejčastěji pohybovaly mezi minus šesti až minus deseti stupňů Celsia, v závětří, při převládajícím severovýchodním větru, lokálně klesala i níže k hodnotám kolem minus 12 stupňů. Naměřený republikový průměr činil minus 7,9 stupně Celsia,“ uvedli meteorologové.

Kvůli výraznému ochlazení krátce před příchodem kalendářního jara proto připisovali rekordní statistiky na 35 místech. Vedle Labské boudy hlásí překonání dosavadních minimálních teplot například stanice Jeseník, Rokytnice v Orlických Horách, Ostrava-Poruba, brněnské Žabovřesky i pražská Libuš.

Českem se prohání silný vítr

Záchranáři zatím nezaznamenali v souvislosti s větrem žádné zranění ani větší materiální škody. Výstraha na silný vítr platila pro moravské kraje do nedělních 20:00. Řidiči si v celé republice musí dát pozor na rozbředlý sníh, námrazu či sněhové jazyky. 

Hasiči v Olomouckém kraji vyjížděli kvůli větru k 220 událostem, na jižní Moravě hasiči evidovali desítky mimořádných událostí.

Zprávy: Silný vítr udeřil na Šternberk (zdroj: ČT24)

Desítky výjezdů kvůli silnému větru mají za sebou od sobotní noci také moravskoslezští hasiči. V Královéhradeckém kraji má vítr v Krkonoších a Orlických horách na svědomí sněhové jazyky na silnicích, v lesních úsecích hrozí pád větví či stromů. Na Náchodsku dosahoval vítr rychlosti vichřice. Také na Pardubicku a v regionu Žamberku a Lanškrouna na Orlickoústecku v neděli ráno foukal nárazový vítr.

Mrazy až pod minus deset stupňů byly v noci na neděli na západě Čech. Silničáři v Karlovarském a Plzeňském kraji upozornili na možnost namrzání vozovek i tvorbu sněhových jazyků.

Dodávky proudu zastavily hlavně popadané stromy

Kvůli silnému větru bylo v neděli před osmou hodinou večer bez proudu dva tisíce domácností. ČEZ evidoval patnáct poruch na vedení vysokého napětí. Většinu dodávek se podle mluvčí společnosti Soni Holingerové podaří obnovit ještě pozdě večer a v noci.

Jen některé chatové oblasti zejména v Orlických horách budou k elektřině připojeny až v pondělí. „Práci nám znesnadňuje nepřístupný terén, k poruchám se musíme prořezávat,“ dodala Holingerová.

Dopoledne bylo hlavně na Moravě a východě Čech bez elektřiny na 10 000 odběrných míst. Největší potíže byly na Olomoucku, Přerovsku, v okolí Rychnova nad Kněžnou a Náchoda.

Vyvrácené stromy v rekreační oblasti Suchý na Blanensku
Zdroj: Facebook - Počasí ČT/Jakub Dosedla

Hasiči také právě kvůli vyvráceným stromům vyhlásili zákaz vstupu do rekreační oblasti Suchý na Blanensku, hrozí jejich pád. Oblast mezi Velenovem a obcí Suchý má asi 27 hektarů. Hasiči zákaz vstupu vyhlásili se souhlasem starostů obou vesnic. „Je tam asi padesát vyvrácených stromů a hrozí jejich pád,“ uvedl mluvčí jihomoravských hasičů David Jirouš a dodal, že zákaz potrvá do pondělního poledne.

Změny počasí jsou bleskové

Před týdnem v republice zavládlo mimořádně teplé počasí, řada míst hlásila překonání teplotních rekordů. Nejvyšší hodnotu, 19,5 stupně Celsia, naměřili meteorologové minulou neděli v Praze-Karlově. S víkendem se ale do země dostal arktický vzduch, začalo sněžit a mrzne i přes den. Silný vítr navíc snižuje takzvanou pocitovou teplotu hluboko pod bod mrazu. Oteplovat se bude jen velmi pomalu a příjemné jarní počasí zavládne zřejmě až v druhé polovině dubna.

Také v noci na pondělí a v pondělí ráno má mrznout, v místech se slabším větrem a delším vyjasněním mohou teploty spadnout až k minus 13 stupňům. „Za těchto výše zmíněných předpokladů lze s vysokou pravděpodobností očekávat další rekordně nízké teploty vzduchu,“ uvedl ČHMÚ.