Zemřela Sonja Baťová, snacha zakladatele obuvnické dynastie Tomáše Bati

Ve věku nedožitých 92 let zemřela v nemocnici v kanadském Torontu v noci na středu Sonja Baťová. Manželka Tomáše Bati juniora se v rodinné společnosti věnovala zejména odvětví designu. Spoluzaložila Bata Shoe Foundation a stála u vzniku Bata Shoe Museum. Byla členkou správní rady Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně.

  • Sonja Wettsteinová se narodila v roce 1926 ve švýcarském Curychu. Vystudovala architekturu na Spolkové vysoké škole technické v Curychu. V roce 1946 se vdala za Tomáše Baťu, spolu obnovili firmu Baťa. V roce 1979 spoluzaložila Bata Shoe Foundation, v roce 1995 stála u vzniku Bata Shoe Museum. Byla členkou správní rady Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Byla vyznamenána nejvyšším kanadským řádem „Order of Canada“.

Švýcarská rodačka Sonja Wettsteinová se provdala za Tomáše Baťu mladšího, syna zakladatele obuvnické dynastie, v roce 1946. O ruku ji požádal v letadle, protože byl stejně jako jeho otec nadšeným fanouškem aviatiky. Dívka z bohaté curyšské rodiny, která si myslela na dráhu architektky, tak vstoupila do obuvnického klanu a v následujících letech společného soužití se zaměřila zejména na odvětví designu.

Manželství Sonji a Tomáše vytrvalo až do Baťovy smrti před devíti lety. „Byl to výjimečný muž,“ vzpomínala v rozhovoru pro ČT24 v roce 2014 Soňa Baťová. „Žila jsem s ním 63 let a měli jsme nádherný život, protože nevěřil pouze v to, že vybuduje světově významnou společnost, ale věřil v to, že uvnitř ní zlepší lidi. A kariéra všech baťovských zaměstnanců byla součástí jeho života. Chtěl, aby lidé v jeho firmě měli lepší život a aby přinesli přidanou hodnotu komunitě, ve které žili.“

Rozhovor ČT se Sonjou Baťovou, snachou Tomáše Bati (zdroj: ČT24)

Sonja Baťová zároveň upozorňovala, že myšlenkami podnikatelského vizionáře ze Zlína už byla ovlivněná jako děvče. Její otec spolupracoval s Tomášem Baťou už od konce 20. let. „Filozofie a kultura firmy Baťa pro mě byly velmi inspirativní,“ vzpomínala.