Kauzy soudkyně Králové stojí. Náhrada je přitom již připravená, advokáti si stěžují na průtahy

Soudkyně Králová zatím soudit nemůže, čelí dvěma kárným žalobám (zdroj: ČT24)

Obvodní soud pro Prahu 1 už má připravenou náhradu za soudkyni Helenu Královou. Pokud ji Nejvyšší správní soud odvolá z funkce, tak její agendu převezme soudkyně Tereza Petrásková. Tu prezident Miloš Zeman jmenoval do funkce letos v lednu. Kauzy Heleny Králové jsou zatím pozastavené a někteří advokáti si stěžují na průtahy.

Soudkyně Helena Králová čeká na rozhodnutí o kárných žalobách, které na ni podal ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) i předseda Městského soudu v Praze Libor Vávra. Stejně tak čeká na výsledek i vedení jejího domovského soudního obvodu. Kauzy, které řeší Králová, totiž mezitím stojí.

Jenže projednání kárných žalob při prvním jednání neskončilo. Senát totiž případ odročil na březen. A tak stojí i kauza takzvaných trafik, kde na lavici obžalovaných sedí expremiér Petr Nečas, jeho žena Jana a také někdejší vysoce postavený státní úředník Roman Boček. „Na můj vkus to trvá už velice dlouho, zejména pro klienta, kterého zastupuji a jehož jednání je v důsledku správního řízení teď přerušeno,“ říká Bočkův advokát Petr Toman.

Vedení soudu bude muset v dohledné době rozhodnout, zda kauzy Králové kvůli průtahům nepřidělí jinému soudci. „Soud vyčká do dalšího termínu kárného řízení, který je naplánován na 7. března,“ uvedla mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 1 Pavla Hájková.

V záloze pak má soudkyni Terezu Petráskovou. Tu prezident jmenoval soudkyní teprve před měsícem. Petrásková by měla převzít kauzy Heleny Králové také v případě, že by kárný senát jednu z nejdéle sloužících českých soudkyň odvolal z funkce. „Je zastupující soudkyní v senátu 3T a tato soudkyně by byla eventuálně byla připravena ty kauzy převzít,“ uvedla Hájková.

Kárné žaloby na soudkyni Královou: Vadí soudní průtahy i změna názorů ohledně odposlechů

Králová čelí hned dvěma kárným žalobám. Ministr spravedlnosti jí vytýkal, že se opakovaně neřídila názory nadřízeného soudu a kauzy se tak údajně protahovaly. Předseda Městského soudu v Praze zase na Královou podal podnět poté, co soudkyně měnila názory na použitelnost odposlechů právě v kauze údajných poslaneckých trafik.

„Změnila obsah vyhlášeného rozhodnutí, což považujeme za flagrantní porušení samotných zásad, na kterých stojí právní stát,“ uvedl místopředseda Městského soudu v Praze Jan Kadlec.

Králová pochybení odmítá. „Vinu popírá, protože v zásadě je jí vytýkán její právní názor, na kterém setrvávala,“ řekl advokát Králové Jiří Teryngel ke kárné žalobě ministra Pelikána. Soudkyně teď každopádně musí vyčkat na rozhodnutí, do té doby nesmí soudit a pobírá jen polovinu platu.