Soud odročil jednání o kárných žalobách na soudkyni Královou. Pelikán musí říct, v čem pochybila

Nejvyšší správní soud (NSS) začal projednávat kárné žaloby na pražskou soudkyni Helenu Královou. Hrozí jí nejpřísnější kárný postih, tedy odvolání z funkce. Jednu žalobu podal ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO), o ní soud začal jednat, ale věc odročil na 7. března. Ministr má doplnit, v čem přesně Králová pochybila. Podle obhajoby soudkyně šlo o nekvalitně připravenou žalobu.

Ministr Pelikán soudkyni Obvodního soudu pro Prahu 1 Heleně Králové vytkl, že kvůli nerespektování právních názorů nadřízených soudů výrazně protáhla délku trestního řízení u pěti kauz. Mimo jiné v případu údajného zneužití Vojenského zpravodajství současnou manželkou bývalého premiéra Petra Nečase (ODS) Janou Nečasovou (dříve Nagyovou).

„Opakovaně nerespektovala závazný právní pokyn odvolacího soudu a opakovaně vydávala rozhodnutí v rozporu s pokyny nadřízeného soudu, čímž způsobila neodůvodněné prodloužení těchto trestních řízení,“ uvedl Radek Visinger, který ministra u soudu zastupoval. Doplnil, že ve všech těchto případech to vedlo k výměně soudce, který případ projednával.

Obhájce Heleny Králové Jiří Teryngel k tomu uvedl, že jde o bitvu právníků posuzovanou dalšími právníky. Řekl, že obžalovaná nepochybila, odvolací soud podle něj překročil hranici, nesmí přikazovat, jak hodnotit důkazy.

Králová se jednání účastnila osobně, u soudu se ale k ničemu nevyjádřila. Podle Teryngela je to kvůli značné medializaci případu, kdy ji lidé na ulici napadají a vulgárně urážejí. „Třeba ve frontě v krámě přišel opilec a začal na ni plivat a říkat: ,Ty jsi ta svině Králová,‘“ uvedl Teryngel.

Před kárným senátem ve středu vypovídala místopředsedkyně Obvodního soudu pro Prahu 1 Dana Šindelářová. Uvedla, že Králová je průměrná soudkyně. Podle ní nijak nevybočuje z řady, pokud jde o dodržování lhůt či výkonnost.

Kárný senát projednávání ministrovy žaloby odročil na 7. března, ministr má kárný návrh doplnit o to, v čem přesně Králová pochybila. „Vnímám to tak, že obžaloba pana ministra nebyla kvalitně připravena, ani zástupci ministerstva nedokázali reagovat na otázku, kterou konkrétní povinnost a komu se paní doktorka Králová vlastně vzepřela,“ uvedl Teryngel.

Druhou žalobu podal předseda Městského soudu v Praze Libor Vávra. Vadilo mu, že Králová měnila názor na zákonnost odposlechů v kauze tzv. trafik pro poslance, kde je mezi obžalovanými Nečasová i s Nečasem. Na tuto žalobu se ale zatím nedostalo, soud se jí chce věnovat až po rozhodnutí v prvním z případů.

Soudkyni ministr spravedlnosti v polovině prosince loňského roku dočasně zprostil výkonu funkce. Kárný senát může Králové podle závažnosti provinění uložit důtku, snížení platu, odvolání z funkce předsedkyně soudního senátu nebo nejpřísnější odvolání z funkce soudkyně. Toto potrestání pro ni navrhují oba kární žalobci.