Dějiny jsou přepsané už 20 let. Nebyl Facebook, tak hokejistům v Naganu chodily krabice faxů

Dějiny jsou přepsané už 20 let. Hokejistům v Naganu chodily krabice faxů (zdroj: ČT24)

Před dvaceti lety otevřeli čeští hokejisté zlatou bránu olympijského turnaje v japonském Naganu. S výročím pořádá Národní muzeum v památníku na Vítkově výstavu s názvem Přepište dějiny…! Nagano 1998–2018. Jeden ze „zlatých hochů“ Martin Procházka ve Studiu 6 zavzpomínal na to, jak v době, kdy neexistovaly sociální sítě, chodily hráčům po postupu ze základní skupiny do šatny stohy faxů, které organizátoři museli skládat do krabic.

Expozice ve vítkovském památníku připomene návštěvníkům nejen účast a úspěchy českých olympioniků, ale také ohlas Her v české společnosti. Výstavu, která potrvá do 29. dubna, doplňují fotografie Herberta Slavíka a cenné artefakty jako originály medailí hokejového týmu a lyžařky Kateřiny Neumannové nebo rukavice a hokejka kapitána českého týmu Vladimíra Růžičky.

„Letos si připomínáme výročí legendárních zimních olympijských her v Naganu, na kterých naši sportovci získali hned několik medailí. Každý si určitě vzpomene zejména na velký úspěch našich hokejistů, kteří si přivezli z olympiády zlato. Sportovní fanoušci si prostřednictvím této menší výstavy připomenou důležitý moment naší historie sportu,“ řekl generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

Přes úspěchy Kateřiny Neumannové a dalších českých sportovců jsou osmnácté zimní olympijské hry v Naganu spojeny s dosud největším úspěchem české hokejové reprezentace – ziskem prvního zlata ze zimních olympijských her pro samostatnou Českou republiku.

Fenomén Nagano není spjatý jen s vlastním úspěchem celé jedné generace českých hokejistů, ale i s tím, jak zapůsobil úspěch hokejového týmu v celé společnosti. Nagano se stalo předmětem kolektivní paměti.
Jan Lomíček
autor výstavy

Pro českou výpravu představovalo Nagano druhé samostatné vystoupení v rámci zimních olympiád od rozdělení Československa. Česko v pořadí účastnických zemí co do počtu medailí obsadilo 14. místo.

Dva výrazné úspěchy zaznamenala Neumannová, která se při své třetí účasti na zimních olympijských hrách umístila na stříbrné pozici v běhu na lyžích na pět kilometrů klasicky a ve stíhacím závodu na deset kilometrů volně skončila třetí.

Chodily nám do kabiny stohy faxů, vzpomíná Procházka

Na chvíle slávy vzpomínal ve Studiu 6 jeden z účastníků turnaje Martin Procházka. Podle jeho slov si tehdy hokejisté už po postupu ze skupiny uvědomili, že mají nakročeno k velikému úspěchu. „Před čtvrtfinále začalo do olympijské vesnice chodit obrovské množství faxů od fanoušků, od dětí obrázky a podobně. A Japonci z toho byli úplně vyřízení a ptali se, co se to u nás děje. Nosili nám obrovské krabice,“ popsal slavný český hokejista.

Martin Procházka: Japonci nechápali, co se u nás děje a nosili krabice plné faxů (zdroj: ČT24)

Samozřejmě si hokejisté tehdy nemohli přečíst všechny vzkazy. Ale sám Procházka vzpomíná, jak příjemné bylo číst zprávy od malých dětí, kteří sportovcům psali, že se neučí, ale místo toho sledují jejich zápasy.

Právě Martin Procházka přihrál Petru Svobodovi na jediný a vítězný gól ve finále proti Rusku. Pavel Patera vyhrál vhazování a posunul puk právě Procházkovi. „V tom momentu mě obránce píchnul do břicha, já jsem předstíral, že jedu k modré čáře a on byl tak trochu zmatený. Tím pádem měl Petr Svoboda spoustu času na střelu,“ popisuje historický sportovní okamžik se smíchem Procházka.

Tiskovka, kde střízlivý člověk vypadal nepatřičně

Po vítězství zažívalo celé Česko euforii, která vydržela až do návratu zlatých hokejistů. Cestou z Ruzyně je vítaly davy lidí, které zaplnily ulice. Jejich návrat korunovala proslulá tisková konference na pražském Žofíně, kam už hokejisté i s trenérem Ivanem Hlinkou dorazili ve výrazně povznesené náladě.

Sotva si Ivan Hlinka vzal slovo, bylo jasné, že nepůjde o obvyklou tiskovku. Během ní hráči hledali slova, žert následoval žert a spontánní výroky zjevně společensky unavených protagonistů rámoval smích a hlahol v sále.

„Myslím, že to byl jeden z vůbec nejkurioznějších pořadů ve vysílání České televize, protože tisková konference s opilými dvaadvaceti chlapy, kde společensky nepřijatelné bylo být střízlivý, to už se asi nezopakuje,“ vzpomínal v roce 2016 moderátor Pavel Zuna, který žofínskou „tiskovku“ moderoval. Vystoupení hokejistů bylo neformální a lidé byli nadšeni, hodnotí sešlost po letech Pavel Zuna.