Do Česka míří mráz, po zamračené sobotě přijde slunečná neděle

V Česku se v příštích dnech ochladí (zdroj: ČT24)

Českou republiku čeká v příštích dnech ochlazení. Teploty se budou pohybovat kolem nuly, místy bude mrznout. V sobotu ještě bude spíše zataženo, v neděli už očekávají meteorologové jasno či skoro jasno. Nejchladnějším dnem bude pondělí, pak se má znovu oteplovat – a přibude srážek.

V pátek v Česku zůstává zataženo, po ránu i mlhy. Teploty po ránu se pohybovaly nad nulou, na východě Čech jsou až čtyři stupně. V západních Čechách místy poprchávalo. Podobná situace je přitom v celé střední Evropě. „Zataženo je v celém Polsku nebo v celém Německu, naopak jasno nebo skoro jasno je na některých místech v Itálii,“ uvedl meteorolog ČT Vladimír Piskala.

Během dne se může v tuzemsku místy vyjasnit. Maximální teplota dosáhne v některých oblastech pěti stupňů. Tepleji by mělo být na západě Čech a jihu Moravy.

O víkendu se pak bude dále ochlazovat. „Minimální teploty budou v sobotu (ráno) od jednoho do tří stupňů, chladněji bude na severovýchodě, kde mohou nad ránem klesat i k hodnotám kolem minus pěti stupňů,“ podotkl Piskala.

I během noci a v sobotu přes den bude převažovat zataženo, na některých místech i polojasno. Slabý déšť může ve vyšších polohách přecházet ve sněžení. Nízké teploty se v Česku udrží také přes den – od minus jednoho do tří stupňů.

Počasí v nadcházejícím týdnu
Zdroj: ČT24

V neděli ráno až sedm pod nulou

V neděli by se měla oblačnost protrhat, což v noci a k ránu srazí rtutě teploměrů ještě níž. „Převažovat bude jasno nebo skoro jasno,“ konstatoval meteorolog. Nedělní ráno bude chladnější (0 až –7), přes den se teploty stejně jako v sobotu vyšplhají maximálně nad tři stupně nad nulou.

Pondělí pak bude zřejmě nejchladnějším dnem v horizontu dalšího týdne. Nejvyšší teploty dosáhnou dvou stupňů, po ránu a v noci bude mrznout (–2 až –9). „Na řadě míst se může objevit i celodenní mráz,“ upozornil Piskala. Největší zima bude na severovýchodě země.

Od západu budou přibývat mraky a sněžení. Objevit se může i mrznoucí déšť, od západu se může objevit také ledovka. V dalších dnech by se již mělo opět mírně oteplit – maxima se vrátí k dvěma až třem stupňům, doplnil meteorolog.

Alpy čeká spíše slunečný víkend

Ve druhé polovině týdne bude více srážek. S velkým množstvím sněhu nyní bojují alpská střediska od Itálie přes Švýcarsko až po Francii, kde v uplynulých dnech uvízly tisíce turistů. Místy napadlo během pár dnů 2,5 metru sněhu.

I když se v těchto oblastech již počasí umoudřilo, nebezpečí pádu lavin dále trvá. „Víkend by měl být v Alpách jasný nebo skorojasný,“ uvedl Piskala.