Petr Hannig: Euro není dobré pro obyčejné lidi, ale pro podnikatele

Hannig: Jako prezident bych chtěl, abychom mohli jeden na druhého spoléhat (zdroj: ČT24)

Kandidát na prezidenta Petr Hannig chce být podle svých slov prezidentem všech, což by v případě zvolení zajistil tím, že by se na Hradě obklopil lidmi s odlišnými názory. Je otevřený referendu a rozhodně by nepodpořil zavedení eura, které podle něj není dobré pro obyčejné lidi, ale pro podnikatele. Řekl to v rozhovoru pro Události ČT.

Česká televize vysílá v Událostech rozhovory s prezidentskými kandidáty v abecedním pořadí. Další kandidáti tak budou následovat v příštích dnech.

Jaké by byly vaše případné prezidentské priority?
Byl bych prezidentem pro všechny lidi. Proto bych si přivedl na Hrad lidi z opačného politického spektra. Prezident musí vyrovnávat to, co sám cítí a co cítí ostatní občané.

Osmkrát jste kandidoval do Senátu, čtyřikrát do Poslanecké sněmovny, dvakrát do europarlamentu. Vždycky vám voliči vystavili stopku, tedy neuspěl jste. Proč by vám to tentokrát mělo vyjít, zvláště když nevedete žádnou kampaň a na vašem transparentním účtu je něco okolo 3 tisíc korun, což je v porovnání s jinými kandidáty zanedbatelná částka?
Víte, já ani nechci víc peněz na svém transparentním účtu, protože bych chtěl být pro všechny občany a ne pro donátory, někdy i ze zahraničí. Musel bych poslouchat je, co oni chtějí. Já musím poslouchat naše občany, co chce náš občan.

Na vašem blogu jste uvedl, že EU, když je tak nakloněná syrským povstalcům, by si mohla vzít příklad z práva šaría a třeba sekat zlodějům ruce. Myslíte si, že tohle je názor pro všechny občany a prezidentem by mohl být někdo s takto radikálním názorem?
To už je asi strašně starý názor. Každý člověk se tak trochu vyvíjí. Já myslím, že právo šaría je naprosto neslučitelné s evropskými právy a demokracií, to nepřipadá vůbec v úvahu. Myslel jsem to tehdy tak trošku v nadsázce, protože těch zlodějů a zlodějíčků je strašně moc. Podívejte se, vy nemůžete jít v létě na houby a postavit někde auto. My se k sobě prostě nechováme kolegiálně a to bych chtěl jako prezident změnit, abychom mohli jeden na druhého spoléhat.

Jmenoval byste vládu, která nemá ve sněmovně předem vyjednanou podporu?
Musel bych vyjednat vládu takové strany nebo hnutí, které vyhrálo volby. To už je pak na designovaném premiérovi, aby si podporu vyjednal.

Jsou otázky, o kterých byste rozhodně občany České republiky nenechal rozhodovat v referendu?
Ne. Občan České republiky je občan moudrý a chytrý. Já si myslím, že není dobré nechávat všechno na poslancích, jsou také jen lidé. Jsem pro referenda s nějakým rozumným kvórem.

Byl byste pro zavedení eura v Česku?
Rozhodně ne. Euro znehodnotí platy, důchody a úspory. Všude, kde přijali euro, se tak stalo. Podívejte se na Německo. Když jste potkali německého turistu předtím, než bylo euro, tak to byl pan Někdo. Dneska je úplně jedno, jestli je z Francie, Německa a tak dál. Euro není pro obyčejné lidi dobré. Je dobré pro podnikatele, aby ušetřili na transferech.