Zeman souhlasil se jmenováním padesátky profesorů. Tentokrát žádné jméno nevynechal

Prezident Miloš Zeman podepsal ve středu jmenovací dekrety pro více než 50 profesorů vysokých škol. Dekrety jim předá nový ministr školství Robert Plaga (ANO). Podle informací ČTK vláda prezidentovi doporučila jmenovat 52 nových profesorů, Zeman tak oproti některým případům v minulosti žádného z kandidátů ze jmenování nevyškrtl.

Jmenování profesorů doporučila prezidentovi vláda na návrh vědeckých a uměleckých rad univerzit. Mezi jmenovanými je sedm profesorek včetně režisérky Heleny Třeštíkové. Nejvíce kandidátů navrhla Univerzita Karlova.

Zastoupeni jsou hlavně technici, lékaři a chemici. Je mezi nimi například ředitel Fakultní nemocnice Olomouc Roman Havlík nebo loňský laureát Ceny Neuron za přínos světové vědě fyzik Jan Peřina. Dalším novým profesorem je držitel šesti Českých lvů za nejlepší kameru ve filmu Vladimír Smutný. 

Ministr školství Petr Fiala (vlevo) předává dekret profesoru Martinu C. Putnovi (vpravo)
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK

Jmenovací procedura je ostře sledovaná od jara 2013, kdy Zeman dlouho odmítal jmenovat profesorem literárního historika Martina C. Putnu. Vadilo mu jeho údajně nevhodné chování na veřejnosti. 

Na jaře 2015 pak Zeman odmítl podepsat jmenovací dekrety jiných tří navržených kandidátů. Profesory se kvůli tomu nestali Ivan Ošťádal a Jiří Fajt z Univerzity Karlovy a Jan Eichler navržený Vysokou školou ekonomickou. Prezident odmítnutí zdůvodnil prohřešky kandidátů z minulosti.

Podle zástupců vysokých škol tak ale porušil závazný pokyn vědeckých rad vysokých škol a usnesení vlády. Neúspěšní kandidáti se proto obrátili na soud, většinou ale neuspěli: jen v jednom případě ještě bude rozhodovat Nejvyšší správní soud.  

Od této kauzy se k Zemanovi dostaly tři další seznamy kandidátů na profesorský titul, které schválila vláda. Žádného dalšího kandidáta už hlava státu neodmítla. Jmenovací dekrety ale už nepředává sám prezident, ale ministr školství.