V rozvědce selhali jednotlivci i vnitřní kontrola, řekla komise

Praha – Ve vojenské rozvědce selhali jednotlivci i systém vnitřní kontroly. Po dnešním zasedání to uvedla stálá sněmovní komise pro kontrolu Vojenského zpravodajství, která se zabývala případem, kdy šéfka premiérovy kanceláře Jana Nagyová rozvědčíky neoprávněně úkolovala. Podle člena komise Jana Vidíma (ODS) proto bude nejspíš nutné provést změny v zákoně, který chod Vojenského zpravodajství vymezuje.

Na jednání komise dnes do Poslanecké sněmovny dorazil ministr obrany Vlastimil Picek spolu s nynějším šéfem Vojenského zpravodajství Rostislavem Pilcem. „Stálá komise na základě informace podané panem ministrem a panem generálem Pilcem konstatuje, že v případě nezákonného sledování osob Vojenským zpravodajstvím v letech 2012 až 2013 došlo k selhání jednotlivců,“ řekla novinářům členka komise Ivana Řápková (ODS).

„Dostali jsme ujištění, že v žádném případě nedošlo k ohrožení kontrarozvědných a rozvědných agend,“ uvedl Vidím a upozornil, že jednání komise podléhá utajení. „Ale z toho, co říkali (Picek a Pilc), nám jednoznačně vyplývá, že se skutečně jednalo jak o selhání jednotlivce, tak o selhání vnitřního kontrolního mechanismu. Čili tam je zapotřebí najít hlídače, který hlídá hlídače,“ uvedl Vidím s tím, že nyní může vnitřní kontrolu kontrolovat a výlučně řídit ředitel zpravodajství. „Je potřeba, aby do kontroly vstoupil někdo třetí, někdo zvnějšku služby – nejen přímo její ředitel.“

AFÉRA JANY NAGYOVÉ: Vojenské zpravodajství podle policie zneužila šéfka Nečasovy kanceláře Jana Nagyová, když nechala sledovat premiérovu ženu Radku. Policie kvůli případu zadržela a dala do vazby Nagyovou a bývalého šéfa vojenské rozvědky Ondreje Páleníka. Obviněn byl i dosavadní velitel zpravodajské služby Milan Kovanda, který se ale k činům přiznal, a vyhnul se tak vazbě. Picek Kovandu postavil mimo službu do doby, než o případu rozhodne soud. Vojenské zpravodajství do té doby vede právě Pilc.

Podle členů kontrolního orgánu je proto potřeba změnit zákonnou úpravu pro činnost vnitřní kontroly armádní rozvědky. „Patrně to bude muset být v zákoně o Vojenském zpravodajství. Přímo v tom speciálním zákoně pro tuto službu,“ upřesnil Vidím. O změnách chce komise jednat s ministrem Pickem v průběhu června a září (v létě jsou sněmovní prázdniny) tak, aby byl zákon napraven co nejdříve.

Činnost vojenské zpravodajské služby podle současné zákonné úpravy kontroluje pouze stálá sněmovní komise. „Ty nástroje, které k tomu máme, jsou uvedeny v zákoně o Vojenském zpravodajství a samozřejmě nejsou nijak velké,“ řekl novinářům Vidím. Zpravodajské služby v ČR podle něj nejsou příliš veřejností kontrolovány.

Vstup Jana Vidíma /ODS/ (zdroj: ČT24)