Tisíce lékařů si nezařídily eRecepty. Včas se stihnou vyřídit jen žádosti podané do 24. listopadu

Ministerstvo zdravotnictví k eReceptům (zdroj: ČT24)

Za necelé dva měsíce začnou povinně platit elektronické recepty, do systému se však zatím registrovala jen část aktivních lékařů. Podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv je přitom potřeba podat žádosti o zapojení nejpozději do 24. listopadu, aby se stihly vyřídit včas. Někteří doktoři novou povinnost odmítají. Tvrdí, že jde o zbytečnou byrokracii. S tím ale nesouhlasí ministerstvo zdravotnictví ani lékový ústav.

Pokud lékaři nebudou vydávat recepty elektronicky, hrozí jim pokuta až dva miliony korun. „Není ve veřejném zájmu nasazovat zpočátku vysoké sankce. Pokud to bude z neznalosti, technických problémů, záběhem systému, je možná maximální tolerance a vstřícnost,“ řekl ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD).

Vstřícný přístup potvrdil i ředitel lékového ústavu Zdeněk Blahuta, zejména k lékařům, kteří budou mít o připojení k systému požádáno, ale jejich žádost zatím nebyla vyřízena.

Státní ústav pro kontrolu léčiv přijímá každý den několik stovek žádostí o zapojení do eReceptu, o víkendech asi stovku denně, přiblížila mluvčí ústavu Lucie Přinesdomová. „Aktuálně vyřízení trvá čtyři až pět týdnů, a to zejména z důvodu vysokého počtu žádostí od subjektů, které nechávaly zapojení do systému až na poslední chvíli,“ podotkla.

V pondělí bylo podáno přes 30 500 žádostí lékařů, vyřízeno bylo přes 19 tisíc. Podle informací České lékařské komory je registrovaných lékařů přes 54 tisíc, aktivních je necelých 43 500. Komora musí také s každou žádostí potvrdit, že žádající lékař je jejím členem.

Na dobrovolné bázi fungují eRecepty od roku 2007

Elektronické recepty zavedl v Česku zákon v roce 2007, dosud byly dobrovolné. Povinnost měla být původně zavedena v roce 2015, ale byla už jednou odložena. „Od listopadu 2014 lékaři věděli, že povinnost budou mít od 1. ledna 2018,“ řekl náměstek ministra Radek Policar s tím, že přesto to nechali na poslední chvíli.

Vytvoření systému a jeho čtyřletá podpora a rozvoj vyšel lékový ústav na 14 milionů korun, provoz stojí 100 tisíc korun měsíčně. V Česku se vydá ročně asi 70 až 80 milionů papírových receptů. V říjnu prošlo systémem téměř půl milionu eReceptů.

Ministerstvo úspory na předepsaných lécích díky elektronické evidenci receptů odhaduje na 400 milionů korun. Lékařům v příštím roce dá jako kompenzaci za zavedení eReceptu a související náklady 1,70 koruny za položku na receptu. „Při standardním počtu receptů, které lékaři vydají, jim to kompenzuje náklady na aktualizaci softwaru a další náklady,“ dodal Policar.

Část lékařů a lékárníků povinné používání eReceptů odmítá. Tvrdí, že jde o zbytečnou byrokracii navíc, která nepřináší žádné výhody. Doufají, že nová sněmovna to stihne zrušit. Lékaři kritizují také to, že zatím nefunguje takzvaný lékový záznam, kde by byly uvedeny všechny léky, které pacient užívá a umožnil by kontrolovat duplicity a vzájemná nežádoucí působení léků. Podle Blahuty ho zatím zákon neumožňuje používat. Počítá se s ním nejpozději do roku 2020.

Podle České lékárnické komory může vydání eReceptu prodloužit vydání léku až třikrát. Podle lékového ústavu ale i nadále bude většina pacientů nosit od lékaře recept vytištěný na papíře.

Podle ministerstva je elektronizace zdravotnictví nevyhnutelná a zabrání například falšování receptů. Do budoucna bude také systém schopný pohlídat, jestli pacient nebere více léků se stejnou účinnou látkou nebo léky, které není vhodné kombinovat.