Další korupční kauza z Homolky: Policie navrhuje obžalobu pro tři lidi

Policie chce poslat k soudu už třetí korupční větev, která se týká zakázek v pražské Nemocnici Na Homolce. Tato se týká hospodaření nemocnice v letech 2004–2012. Kriminalisté proto navrhují obžalovat tři lidi. Aktuální kauza se ale netýká bývalého ředitele Vladimíra Dbalého. Toho policie stíhá zvlášť, protože jeho údajné zdravotní problémy brzdily vyšetřování. K samostatnému řízení policie vyloučila i zbývajícího pátého obviněného.

Třetí korupční případ z Homolky podle kriminalistů zahrnuje tři okruhy veřejných zakázek: jedním z nich jsou poradenské služby, druhým dodávka pro pracoviště navigované chirurgie a třetím poskytování správy a vývoje aplikací.

„Policejní orgán mi dnešního dne předložil návrh na podání obžaloby na tři fyzické osoby. Trestní stíhání dvou dalších obviněných fyzických osob bylo policejním orgánem dříve vyloučeno k samostatnému projednání, neboť tyto osoby nejsou aktuálně způsobilé seznámit se s výsledky vyšetřování,“ uvedl bez dalších podrobností dozorující státní zástupce Zdeněk Matula z pražského vrchního státního zastupitelství.

Protikorupční policisté obvinili loni v únoru pět lidí, z toho tři včetně Dbalého patřili k zaměstnancům nemocnice, zbylí dva pak byli zástupci dodavatelů. Kriminalisté kladou pětici za vinu uzavírání smluv nevýhodných pro nemocnici a způsobení škody přes deset milionů korun. Obviněné stíhají za přijetí úplatku, podplácení a za porušení povinnosti při správě cizího majetku.

Dbalý figuruje i v dalších případech

S tím, že byl později vyčleněn k samostatnému vyšetřování, Dbalý nesouhlasil a podal si stížnost. Státní zástupce mu však nevyhověl, a to kvůli rychlejšímu postupu trestního řízení.

V souvislosti s hospodařením Homolky už Dbalý čelí dvěma obžalobám. První, kterou soud projednává od loňského ledna, se týká údajné korupce při nákupu gama nože a při digitalizaci chorobopisů.

Policie se dostala i ke Dbalého deníku, ve kterém jsou údajně důkazy korupce. Sám Dbalý ovšem deník označuje za fikci.

Druhá kauza, u níž ještě nezačalo hlavní líčení, zahrnuje mimo jiné poradenské tendry nemocnice. Dbalý u obou věcí trvá na osobní účasti při jednáních, zároveň se ale z nařízených termínů omlouvá s odkazem na svůj špatný psychický stav.

Soud proto v první z kauz rozhodl, že Dbalého stav podrobí zkoumání v ústavu. Usnesení zatím není pravomocné, lékař si na něj stěžoval.