Skutečnost, nebo fikce? Pravdivost deníku exředitele Homolky stanoví znalci

UDÁLOSTI: Experti posoudí příčetnost bývalého ředitele Homolky (zdroj: ČT24)

Soud čeká na psychiatrický posudek na bývalého ředitele Nemocnice Na Homolce Vladimíra Dbalého. Ten je hlavní postavou vleklé kauzy manipulací s veřejnými zakázkami a úplatky. Obžaloba se opírá mimo jiné o Dbalého deník, někdejší ředitel nemocnice se však snaží prokázat, že nebyl při smyslech, když do něj psal o úplatcích.

Deníkové záznamy, ve kterých se zmiňuje o milionových úplatcích, nejsou podle Vladimíra Dbalého pravé. Před koncem soudního líčení se snaží dokázat, že nebyl vždy příčetný, když do deníku psal. Tvrdí, že měl „potíže (…) s alkoholem a experimentem s dalšími podpůrnými věcmi“.

Soud proto na Dbalého poslal psychiatra a psychologa. Podle mluvčí pražského městského soudu Markéty Puci mají vypracovat posudek na duševní stav bývalého ředitele Homolky. Z posudku by mělo vyplynout, zda jsou Dbalého zápisky o úplatcích autentické.

Meet s inženýrem Kalavským z Transkontaktu přináší 215 000 eur za gama nůž (při stávajícím kurzu 26 Kč to je 5,59 milionu).
Z deníku Vladimíra Dbalého

Žalobce Zdeněk Matula je přesvědčen, že si Vladimír Dbalý při psaní do deníku nevymýšlel. Je přesvědčen, že o pravdivosti záznamů svědčí další důkazy. „Já jsem podal obžalobu na základě důkazů , které jsem považoval za dostatečně silné,“ zdůraznil státní zástupce.

Bývalý ředitel Nemocnice Na Homolce spolu s dalšími lidmi čelí před soudem obžalobě ze zmanipulování zakázky na digitalizaci chorobopisů a nákup Leksellova gama nože. Obžaloba hovoří o organizované skupině a značné škodě, kterou spáchala.

Elektronický deník exředitele našla policie v jeho počítači. Obhájkyně Dbalého v minulosti tvrdila, že měl sloužit jako podklad pro fiktivní knihu o lékařském prostředí. „Od začátku klient tvrdí a vysvětluje, jakým způsobem a s jakým záměrem ty poznámky byly sepsány. To obvinění považuji za nepodložené,“ poukázala advokátka Katarína Oboňová.

Ať případ gama nože a digitalizace dluhopisů skončí jakkoli, nebude to pro Vladimíra Dbalého ani zdaleka konec. Soud se brzy začne zabývat i další částí takzvané kauzy Homolka. Tentokrát jde o zakázku na účetní služby, mezi obžalovanými krom exředitele Dbalého figuruje i bývalá hlavní účetní nemocnice Emílie Bialešová.