Kvůli smlouvám Nemocnice Na Homolce stíhá policie pět lidí

Policisté obvinili pět lidí kvůli hospodaření Nemocnice Na Homolce mezi lety 2004 a 2012. Podle vyšetřovatelů uzavírali nevýhodné smlouvy a nemocnici způsobili škodu přes deset milionů korun. Podle informací České televize by se mělo obvinění týkat pěti lidí, které policie již stíhá kvůli jiným zakázkám nemocnice, zřejmě i bývalého ředitele Vladimíra Dbalého.

Pět lidí stíhá policie za trestné činy přijetí úplatku, podplacení a porušení povinnosti při správě cizího majetku. „Podle našich závěrů se obvinění trestných činů měli dopouštět tím způsobem, že za úplatu uzavírali nevýhodné smlouvy pro Nemocnici Na Homolce. Tímto jednáním měli způsobit škodu vyšší než 10 milionů korun,“ uvedl mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej.

Další podrobnosti k případu zveřejnila policie až v pátek: trestní stíhání se týká tří okruhů veřejných zakázek. Jedním z nich jsou poradenské služby, druhým dodávka pro pracoviště navigované chirurgie a třetí poskytování správy a vývoje aplikací. Podle dozorujícího státního zástupce Zdeňka Matuly jsou tři z pěti obviněných zaměstnanci nemocnice, další dva jsou pak zástupci dodavatelů. 

Jiří Hynek: Jde o rozšíření starších obvinění (zdroj: ČT24)

Z informací redaktora ČT Jiřího Hynka vyplývá, že jde o tytéž lidi, které již policie stíhá v dalších případech souvisejících s Homolkou včetně bývalého ředitele Vladimíra Dbalého. Policisté se přitom dostali do vzdálenější minulosti než u předchozích obvinění, která spadají do roku 2009. Nyní jde o smlouvy až o pět let starší.

Policie zkoumala zejména deník bývalého ředitele Dbalého, ze kterého čerpá řadu informací. Zjistila, že jsou tam i další informace k zakázkám a toho se týká nové obvinění, které se podle mých informací opět týká těch samých lidí, kteří již jsou stíháni za minulé zakázky. To znamená, že je znovu stíhán bývalý ředitel Dbalý a týká se to zakázek na poradenské služby.
Jiří Hynek

Problematické smlouvy, kvůli kterým policie pětici obvinila, se převážně týkají období, kdy byl Vladimír Dbalý ředitelem nemocnice, tj. let 2006 až 2012, ale i doby, kdy byl ještě primářem neurochirurgického oddělení. Stal se jím v roce 2004. Dbalý, jeho náměstek Michal Toběrný a dalších šest lidí nyní stojí před soudem, kde se brání obžalobě z ovlivnění dvou velkých zakázek v hodnotě celkem přes 280 milionů korun, které jim do kapes údajně přineslo miliony. Současně policie Dbalého a dalších pět lidí stíhá i kvůli dalším veřejným zakázkám.

Vyšetřovatelé kromě tří sad smluv, kvůli kterým již padla obvinění či dokonce začal soud, prověřují ještě okolnosti údajně příliš drahého pronájmu konsignačních skladů. Toto vyšetřování však zatím k obvinění nevedlo.