Bývalí manažeři ČEZu míří k soudu kvůli solární elektrárně Čekanice

Státní zástupce podal obžalobu na dva bývalé manažery polostátní společnosti ČEZ a revizního technika v souvislosti se solární elektrárnou Čekanice nedaleko Tábora. Na obvinění už loni v říjnu upozornil Český rozhlas. Muži se měli dopustit podvodu, když v roce 2009 označili elektrárnu za dokončenou i když ještě nebyla schopná provozu. Stát tím podle žalobců měli připravit o 270 milionů korun.

Informaci o obžalobě České televizi bez dalších podrobností potvrdila mluvčí Krajského soudu v Brně Eva Sigmundová. Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu ukončili vyšetřování s návrhem na obžalobu letos v září. Obžaloba soudu dorazila teprve ve středu, jednání zatím nebylo nařízeno.

Obžaloba se týká tehdejších jednatelů společnosti ČEZ Obnovitelné zdroje Oldřicha Kožušníka a Libora Kičmery. Dvojice měla požádat o licenci i přesto, že fotovoltaická elektrárna ještě nebyla hotova. Elektrárnu v Čekanicích bylo nutné dokončit před koncem roku 2009, protože výkupní ceny elektřiny v dalším roce měly mírně klesnout. Elektrárna nakonec licenci v prosinci 2009 získala.

Spolu s jednateli k soudu zamíří také revizní technik Guy Tyl, který měl údajně vydat zkreslující zprávu o tom, že je elektrárna schopná provozu. O tom, že stavba nemohla být v roce 2009 dokončená, svědčí ale podle detektivů to, že v elektrárně bylo nainstalováno osm technologických kontejnerů, které byly vyrobeny až v roce 2010. Nemohly být tedy na místě v době, kdy elektrárna získala licenci.