Policie navrhla obžalovat dva bývalé manažery ČEZu kvůli solární elektrárně v Čekanicích

Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločnu (NCOZ) navrhli obžalovat dva bývalé manažery polostátní společnosti ČEZ a revizního technika kvůli solární elektrárně Čekanice nedaleko Tábora. Už dříve Český rozhlas uvedl, že se podle policistů dopustili v roce 2009 podvodu, když nedodělanou elektrárnu prohlásili za dokončenou. Stát tak údajně připravili o 270 milionů korun.

„Vyšetřování tohoto případu bylo ze strany Národní centrály proti organizovanému zločinu ukončeno návrhem na podání obžaloby,“ sdělila ČT bez dalších podrobností zastupující mluvčí NCOZ Iva Knolová.

Podle dozorujícího státního zástupce z Vrchního státního zastupitelství Ondřeje Frgala byl návrh doručen minulý týden. O tom, zda obžaluje dva tehdejší jednatele ČEZ Obnovitelné zdroje Oldřicha Kožušníka a Libora Kičmera a revizního technika Guye Tyla, rozhodne do konce října. „Další informace zatím nebudu zveřejňovat,“ odmítl sdělit podrobnosti Frgal.

Český rozhlas už dříve napsal, že detektivové z NCOZ podezřívají dva bývalé manažery ČEZu a revizního technika z podvodu. Podle policie oba manažeři věděli, že elektrárna není hotová. Přesto požádali o licenci. Elektrárnu bylo nutné dokončit před koncem roku 2009, protože výkupní ceny elektřiny v dalším roce měly mírně klesnout. Elektrárna nakonec licenci v prosinci 2009 získala.

Obviněn byl také revizní technik Guye Tyl. Podle policie vydal zkreslující zprávu, že je elektrárna schopná provozu. O tom, že stavba nemohla být v roce 2009 dokončená, svědčí ale podle detektivů to, že v elektrárně bylo nainstalováno osm technologických kontejnerů, které byly vyrobeny až v roce 2010. Nemohly tam tedy být v době, kdy elektrárna získala licenci.