Rektoři nechtějí, aby profesory jmenoval ministr školství

Praha – Rektorům se nelíbí návrh prezidenta Miloše Zemana, aby profesory propříště místo něj jmenoval ministr školství. Podle akademiků by tak akt jmenování ztratil vážnost a byl by spjatý s politikou ještě víc než dosud. Zeman svůj podnět předložil jako východisko ze situace, kterou způsobil svým odmítavým postojem ke jmenování literárního historika Martina C. Putny. Ten nakonec obdrží jmenovací dekret právě od ministra školství. Proti způsobu Putnova jmenování dnes také před Pražským hradem proběhl studentský protest.

Jak rektoři reagují na návrh, aby profesory po novelizaci vysokoškolského zákona jmenoval ministr?

  • rektor ČVUT Václav Havlíček: „To je ještě horší než stávající stav.“
  • rektor Ostravské univerzity Jiří Močkoř: „Tím přechází pravomoc z relativně nadstranické prezidentské pozice do rukou čistě politické reprezentace. Problémy se jmenováním mohou nastat znovu a mohou být ještě složitější než dosud.“
  • rektor brněnského VUT Karel Rais: „Pokud zákon nedá rozhodovateli, v tomto případě ministrovi, jinou možnost než pouze návrh podepsat, pak jsme problém posunuli pouze o patro níž.“
  • rektor VŠCHT Karel Melzoch: „Jmenování prezidentem má přeci jen nějakou váhu a společenskou úroveň.“
  • rektor České zemědělské univerzity Jiří Balík: „Podpis prezidenta na jmenovacím dekretu profesora není jen formalita, je symbolem docenění celospolečenského přínosu vysokého školství.“
  • rektor Univerzity Palackého v Olomouci Miroslav Mašláň: „To, že předává profesorský dekret prezident, je jistým projevem úcty a uznání těm lidem, kteří jej získali. Je to hezká a příjemná společenská záležitost a zcela jistě si to zaslouží. Když se někdo z uchazečů předání neúčastní, třeba kvůli nemoci, diplom se mu předává až na univerzitě.“

Profesoři by měli být jmenováni 11. června v Karolinu. Diplom jim ještě předá Zeman, Putnovi, s jehož jmenováním Zeman původně nesouhlasil, má předat dekret ministr školství. Prezidentovo schválení Putny akademici kvitovali, přetrvávají ale rozpaky ohledně ceremoniálu. „Prezident má výhrady ke společenskému chování pana Putny. Já to chápu, ale podle mého názoru by se nad to mohl povznést,“ shrnul rektor Mašláň.

Protest před Hradem: Jmenování Putny je nedůstojné

Právě okolnosti Putnova jmenování přesvědčily organizátory na dnešek ohlášené demonstrace před Pražským hradem, aby ji neodvolali, přestože prezident Zeman s Putnovým jmenováním včera nakonec souhlasil. Akademikovi Zeman vytýkal především jeho účast na pochodu gayů Prague Pride, kde Putna nesl transparent s nápisem Katolické buzny zdraví Bátoru.

„Jsme rádi, že se objevila cesta, jak dosáhnout jmenování pana docenta Putny profesorem, nicméně závažné obavy o narušení práva na svobodný projev a autonomie vysokých škol trvají,“ vysvětlil organizátor protestu na podporu akademických svobod a předseda Strany zelených Ondřej Liška, proč happening nakonec proběhl. „Jsme přesvědčeni, že cesta, která byla nalezena, je nedůstojná. Pan docent Putna má dostat jmenovací dekret někde na hanbě a ostatní v Karolinu?“ Podle zástupce studentů Josefa Blažejovského je Putna přímo „rituálně stigmatizován“.

Kdyby nedošlo ke kompromisu mezi Zemanem a Karlovou univerzitou, očekávali organizátoři asi tisícovku protestujících. Nakonec se jich u Pražského hradu sešly v 16 hodin dvě stovky. Na transparentech také hlásali, že: „Nejen Putna nám není putna“.

Akci zahájil happening studentů Putnovy domovské Fakulty humanitních studií Univerzity Karlovy. Při ní ztvárnili předávání diplomů v roce 2021, kdy prezident neudělil diplom téměř žádnému profesorovi. Poslední profesor si pak diplom odnesl v zubech a Zemanovi na vodítku. Student Josef Blažejovský také Zemanovi v nadsázce děkoval za pěkné chování a za to, že se v celé věci kolem jmenování Putny nesnížil k osobním útokům.

Rozhovor s organizátory protestu na Hradčanském náměstí (zdroj: ČT24)