Ve sněmovně budou chybět ministři Herman či Marksová, klikařem voleb Marek Benda

Z parlamentu mizí známé tváře. Mezi těmi, kdo už ve sněmovně nezasednou, budou třeba ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) či jeho kolegyně z vlády Michaela Marksová Tominová (ČSSD). Do vrcholné politiky naopak „vyskočil“ někdejší primátor Brna Roman Onderka (ČSSD). Klikařem voleb je opět poslanec Marek Benda (ODS).

Patří mezi nejdéle sloužící poslance. Marek Benda z ODS se už dvakrát chystal na konec poslanecké kariéry. Během sčítání volebních výsledků se už zdálo, že se do sněmovny nedostane. Bylo to tak letos i před čtyřmi lety. Na poslední chvíli ale vždy vyskočil jako poslední kandidát ODS, na kterého zbude poslední mandát. „Je to docela dobrý adrenalin, ale mě to baví,“ říká Benda.

Před čtyřmi lety už dokonce rozdával rozvory s tím, že odchází do advokacie, jeho návrat do sněmovny na poslední chvíli pak sám označoval za zázrak. V sobotu zažil podobný scénář.

„Všichni chtěli rozhovory, ale já jsem říkal, ještě počkejte, jak to dopadne. Člověk se ale vždycky bojí, že to nedopadne, a před každými volbami mám rozmyšleno, co bych dělal, kdybych nebyl poslancem. To, že jsem z nevolitelného místa byl zvolen hlasy lidí, považuji za velký závazek,“ říká pražský poslanec Benda, který je skutečným matadorem české politiky. Ostatně do poslanecké lavice usedl jako jedenadvacetiletý mladík již v roce 1990, tehdy šlo ještě o Českou národní radu.

Z kazatelny na ministerstvo

KDU-ČSL to neměla v Praze nikdy příliš jednoduché. Z hlavního města se do sněmovny dostal naposledy Cyril Svoboda v roce 2006. A pak až o sedm let později Daniel Herman, laicizovaný katolický kněz a bývalý ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů. Jeho úspěch v hlavním městě zaujal tak, že ho strana nominovala na post ministra kultury. 

obrázek
Zdroj: ČT24

Do letošních voleb šel Herman opět z prvního místa, už jako místopředseda KDU-ČSL. Jenže nakonec ho přeskočil stranický kolega Jan Čižinský, starosta městské části Prahy 7. Víc než jeden mandát lidovci z Prahy nevydolovali, a tak Herman končí.

Odchod známých tváří ČSSD

Z ministrů dosavadní vlády se do sněmovny nedostala ani ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová Tominová, která vedla kandidátku v Libereckém kraji. Je jedna z výrazných tváří ČSSD, které doplatily na nynější propad sociální demokracie, která ve volbách získala jen patnáct mandátů a pětatřicet ztratila. 

Patří mezi ně i Milan Urban. Svého času jeden z nejvýznamnějších politiků ČSSD. Do Sněmovny se dostal již před devatenácti lety. Byl ministrem průmyslu ve vládách tří sociálnědemokratických premiérů. Poslední roky však jeho hvězda vyhasínala. Ještě na začátku tohoto roku se však hovořilo o tom, že by mohl nahradit Jana Mládka a na ministerstvo se vrátit. Nestalo se. 

Milan Urban
Zdroj: isifa/LN/František Vlček

Ačkoliv se při nynějších volbách díky preferenčním hlasům tlačil ze sedmého místa do popředí, nestačilo to. Skončil sice nakonec třetí, jenže neúspěšná sociální demokracie získala ve středních Čechách jen dva mandáty. Hutnímu inženýrovi Urbanovi se tak nabízí například dráha komunálního politika v rodné Čáslavi. Otázku ČT na svou budoucnost nechal Urban otevřenou. 

Mimochodem do sněmovny z jižních Čech nepronikl ani zmiňovaný Jan Mládek.

Severočeský úkaz vystřelil v Praze

Narodil se v létě roku 1996. Uběhlo pouhých jedenadvacet let a Dominik Feri vylétl do sněmovny jako nejmladší poslanec v české historii. Severočeský aktivista se stal hvězdou TOP 09, ovládl sociální sítě, stal se populárním u mladších voličů. I proto ho TOP 09 nasadila do své nejspolehlivější bašty, aby společně s knížetem Karlem Schwarzenbergem vybojovali chřadnoucí Topce co nejvíce mandátů. A v Praze se to povedlo. Feri díky 15 tisícům preferenčních hlasů vystřelil z posledního místa kandidátky na druhé.

„Za celou dobu, co jsem v politice, jsem nezažil kandidáta, který by odpracoval tolik jako Dominik Feri. Jsem rád, že je v našich řadách, a úspěch mu přeju,“ ocenil ho předseda strany Miroslav Kalousek.

Starosta bodoval v celém kraji

Starostové a nezávislí zase zabodovali ve Středočeském kraji. Jejich lídr, kolínský starosta Vít Rakušan, přitáhl voliče především na Kolínsku, kde partaj získala rekordních 18,33 procenta, kdežto v celorepublikových číslech sotva překonala pětiprocentní hranici. V kraji obepínajícím hlavní město získali Starostové dva poslanecké mandáty. Ve středních Čechách STAN bodoval už při krajských volbách, loni tu skončil druhý za vítězným hnutím ANO. A vyšlo to i letos.

Vydáno pod