Akce Asanace: Před soudem nakonec neskončí žádný z bývalých agentů StB

Nikdo z trojice původně obviněných bývalých příslušníků komunistické StB nakonec nebude souzen kvůli akci Asanace z přelomu 70. a 80. let. O zastavení trestního stíhání posledního z agentů teď rozhodl státní zástupce – podle lékařů jeho souzení brání zdravotní stav. Zbylí dva už byli osvobozeni dříve. ČT informaci sdělil mluvčí Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu (ÚDV) Jan Srb.

„Řízení bylo zastaveno ze zdravotních důvodů. Obviněný je nezpůsobilý účastnit se trestního řízení,“ uvedl mluvčí ÚDV Jan Srb.

Policie trojici agentů vyšetřovala kvůli třicet let starému případu, kdy měli vyhrožovat zabitím severočeskému lékaři, který veřejně vystupoval proti režimu. Muž nakonec pod tlakem i s rodinou emigroval.

Vyšetřování bývalých příslušníků StB ukončila policie letos v červenci a navrhla na všechny obžalobu. „Ve finále státní zástupce rozhodoval o dvou mužích. U jednoho se neprokázalo, že by spáchal trestný čin. A u toho druhého se sešlo několik zdravotnických dobrozdání, že není schopen řízení,“ vysvětlil Srb. 

  • Po vzniku Charty 77 přemýšleli vedoucí komunističtí představitelé v Československu, jak se jejím signatářům pomstít a umlčet ty, kteří proti režimu vystupují. 21. prosince 1977 byl proto vydán rozkaz, na jehož základě se mělo: „Docílit úplného rozložení a izolace hlavních organizátorů akce Charta 77 od ostatních signatářů, u vytipovaných organizátorů této akce dosáhnout vystěhování z ČSSR.“ 
  • Pracovníci StB po celé republice začali předem vytipované odpůrce režimu šikanovat, ale i fyzicky týrat. Mezi postiženými byli například hudebníci Jaroslav Hutka, Milan Hlavsa a Vlastimil Třešňák, duchovní Svatopluk Karásek, Václav Malý a Karol Sidon, spisovatelka Petruška Šustrová nebo herec Pavel Landovský.