Dozvuky kauzy Liglass: Ministerstvo chce zpřístnit pravidla pro podporu českých firem

Liglass měl v Kyrgyzstánu postavil komplex vodních elektráren (zdroj: ČT24)

Ministerstvo průmyslu a obchodu hodlá zpřísnit pravidla pro poskytování podpory českým firmám ucházejícím se o zakázky v zahraničí. Úřad se tak rozhodl po kauze kolem společnosti Liglass Trading CZ, která získala miliardovou zakázku na výstavbu vodních elektráren v Kyrgyzstánu.

Ministerstvo totiž do zahraničí zaslalo pro českou firmu doporučení s tím, že má dlouhodobé zkušenosti v oblasti energetiky. Jenže některé reference firmy – tedy ty z oblasti hydroelektráren – se nepotvrdily. Kyrgyzská vláda nakonec od kontraktu kvůli údajnému nedodržení podmínek odstoupila.

Za Liglass Trading CZ se v Kyrgyzstánu přimlouval Hrad i náměstek z ministerstva průmyslu a obchodu. „Uvedená česká společnost působí na trhu energetických služeb dostatečně dlouho, konkrétně od roku 2003, a za dobu své existence úspěšně realizovala řadu projektů na Slovensku, v Itálii, Rumunsku, Velké Británii a Srbsku,“ stojí v dopise, který ministerstvo zaslalo do Kyrgyzstánu loni v srpnu. Podepsán byl pod ním náměstek ministra Vladimír Bärtl.

Jenže kolem firmy se začala množit podezření, a to včetně toho, jestli má vůbec dost zkušeností v oblasti výstavby hydroelektráren. Ministerstvo se nyní rozhodlo, že kvůli tomuto případu zpřísní podmínky pro zasílání takových přímluv. 

„Po této zkušenosti ministr průmyslu Jiří Havlíček rozhodl a uložil příslušné sekci zahraničního obchodu, aby změnila a zpřísnila metodiku při poskytování těchto dopisů,“ řekl ČT mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu František Kotrba. 

Liglass se chlubil spoluprací s ČEZem, není to ale pravda

Ministerstvo tvrdí, že mu Liglass Trading CZ informace o sobě sám poskytl. Firma je měla původně také na webu, ale krátce po vypuknutí kauzy seznam údajných zakázek stáhla. 

Společnost sice má zkušenosti se solárními elektrárnami, ale reference v oblasti hydroelektráren, kterými se původně chlubila na webu, se nepotvrdily.

Čeští provozovatelé vodních elektráren jakoukoliv spolupráci s Liglass Trading popřeli. Šéf firmy Michael Smelík pro server Neovlivní.cz nakonec uvedl, že s firmou ČEZ (pod ní spadá hned několik vodních elektráren, které Liglass Trading na svých stránkách uváděl), nespolupracoval. „Byl to omyl. Je to pochybení mého webového správce, že to dal do referencí. Byl jsem víc v Kyrgyzstánu než tady a moc jsem to nehlídal,“ řekl. Posléze se hájil tím, že na svých internetových stránkách uváděli také reference svých obchodních partnerů. 

Tři provozovatelé přehrad v zahraničí pak na dotaz ČT uvedli, že ani s nimi Liglass Trading nespolupracoval, ačkoliv je zmiňoval v referencích. „S takovou firmou jsme nikdy nespolupracovali,“ uvedla například Heidi Glück za energetickou firmu ContourGlobal, jež má na starosti vorotanskou kaskádu v Arménii.

„Jste si jistí, že jsem je – v rámci spolupráce s mými partnery, tak jako v ČR, Slovensku, Itálii, Velké Británii a jinde – nedělal? Není pravda, co tvrdíte,“ odpověděl již dříve Smelík na dotazy ČT.

Strana práv občanů získala od Liglassu sponzorský dar 200 tisíc

Kontrakt v Kyrgyzstánu nakonec v září padl. Do stanoveného termínu firma nezaplatila v přepočtu asi 800 milionů korun a Kyrgyzská vláda chce proto s Liglass Trading ukončit smlouvu. 

Teď firmě hrozí, že přijde i o vloženou kauci 25 milionů korun. „Nemáme v úmyslu tyto peníze vracet, protože smluvní podmínky byly porušeny,“ uvedl kyrgyzský premiér Sapar Isakov pro Ruskou informační agenturu Novosti. Smelík prohlásil, že se zatím nechce vyjadřovat ke krokům kyrgyzské vlády přes média.

Za českou firmu se svým dopisem z loňského září přimlouval v Kyrgyzstánu i kancléř  prezidenta Vratislav Mynář. Nyní web aktuálně.cz uvedl, že Liglass Trading zaslala Straně práv občanů, jejímž členem Mynář je, sponzorský dar dvě stě tisíc korun. „Nezlobte se, já si nechci dál povídat, pochopte to, zvoní mi telefony každých deset minut,“ řekl ČT Smelík.

Prezident Miloš Zeman řekl, že o sponzorském daru této firmy nic neví a že se mají novináři zeptat kancléře Mynáře. „Já jsem skončil jako předseda Strany práv občanů v roce 2013, jsem řadovým členem, který nemá vůbec nic společného s financováním strany,“ odpověděl Mynář.

A problém v daru společnosti pro Stranu práv občanů nevidí ani její místopředseda zodpovědný za finance Martin Nejedlý, který je zároveň poradcem prezidenta Miloše Zemana.
„Jako místopředseda strany nevidím žádný problém v tom, že společnost poskytla dar na řádnou darovací smlouvu. Není to tak, že by to bylo v souvislosti s tím, že by tato společnost měla něco kompenzovat nebo něco motivovat. Ne. Tato společnost se rozhodla poskytnout tento dar a co se děje v Kyrgyzstánu nechme prosím tomu, ať se obě strany dohodnou,“ řekl Nejedlý ČT.