Legenda mezi československými stíhači František Fajtl má pomník v pražských Vokovicích

Jedenáct let po své smrti má československý stíhač František Fajtl nový pomník. Ve středu byl slavnostně odhalen v pražských Vokovicích. Pomník má tvar britské stíhačky Spitfire, na které létal. Generálporučík Fajtl se jako stíhací pilot zúčastnil bitev o Francii a o Británii.

Pomník tvoří silueta letadla Spitfire umístěná ve svahu v parku mezi ulicemi Vokovická a K Červenému vrchu. Podobu letadla znázorňuje jiná barva trávy a nerezový pásek, který siluetu odděluje od zbylého trávníku. Návrh pomníku zpracovali Aleš Vyjídák a Zdeněk Ruffer.

Bohumil Beránek z kanceláře architekta radnice Prahy 6 dodal, že je silueta jen o něco menší než reálná velikost letounu Spitfire, který zpodobňuje. Část křídla zasahuje na chodník, kde je na nerezové desce uvedeno jméno Františka Fajtla s daty narození a úmrtí a nápis „Svoboda není samozřejmost“.

Odhalení pomníku se zúčastnila i rodina generála Fajtla. Podle mladší dcery Jitky Režné jsou z podoby pomníku nadšeni. „Táta spitfire miloval doslova. Jeho zvuk je úžasný a to, že teď máme toho 'spitfira' tady, kde táta dlouhou dobu bydlel, je prostě úžasné,“ poznamenala. Rodina má pouze obavy, jak se podaří pomník do budoucna udržovat. V parku se podle ní scházejí narkomani a trávník jsou zvyklí užívat pejskaři. „Doufejme, že lidé budou ctít pietu,“ dodala.

Historik Jiří Rajlich: Fajtl byl do značné míry symbolem československých letců (zdroj: ČT24)

„Fajtl ve Vokovicích několik desetiletí bydlel, po propuštění z vězení skoro 50 let,“ vysvětloval ve Studiu ČT24 historik z Vojenského historického ústavu Jiří Rajlich. Podle něj byl Fajtl jako jediný Čech velitelem československé i anglické perutě. Byl také vůbec první Čech, kterému Angličané svěřili vlastní peruť.

Generálporučík Fajtl se jako stíhací pilot zúčastnil bitev o Francii a o Británii. V červnu 1939 utekl přes Polsko do Francie, kde sloužil ve francouzském letectvu. Po porážce Francie odešel do Anglie. V roce 1942 velel 122. britské stíhací peruti, v roce 1943 pak 313. československé stíhací peruti. Během bojů o Británii byl sestřelen nad Francií, ale podařilo se mu dostat přes Španělsko zpět do Anglie.

Později byl velitelem skupiny dobrovolníků, kteří odešli bojovat na východní frontu. Na území tehdejšího Sovětského svazu na konci války velel 1. československému stíhacímu leteckému pluku. Účastnil se i bojů během Slovenského národního povstání.

Po roce 1948 byl z armády propuštěn a uvězněn. Plně rehabilitován byl až po roce 1989. Je nositelem nejvyššího státního vyznamenání České republiky, Řádu bílého lva, a dalších českých a zahraničních ocenění. Zemřel v roce 2006 ve věku 94 let.

„Generál František Fajtl je do značné míry symbolem československých letců, nejenom v královském letectvu. Vezměme si, že utekl do Polska, bojoval ve Francii, bojoval ve Velké Británii, bojoval i na východní frontě. V únoru 48 se nevyhnul ani perzekuci,“ dodává Rajlich.