ČT: V Itálii skončilo vyšetřování nehody českého autobusu

Italské úřady ukončily vyšetřování nehody českého autobusu z letošního srpna. Při nehodě autobusu cestovní kanceláře Mayer & Crocus tehdy zahynul řidič a 20 pasažérů bylo zraněno. Podle italského státního zastupitelství došlo k uzavření trestního řízení. Příčinu nehody ale úřady nezveřejnily.

Tuto informaci ČT sdělilo ministerstvo zahraničí: „Podle informací z italské strany došlo k takzvané archivaci trestního řízení proti neznámému pachateli. Dle Státního zastupitelství v Trentu tak nebyly identifikovány zodpovědné osoby a není důvod pokračovat v pátrání,“ uvedla Irena Valentová z tiskového odboru ministerstva zahraničních věcí.

Nehoda se stala v noci ze 4. na 5. srpna v malé obci Ronzone mezi Bolzanem a Trentem. Řidič se na úzké silnici náhle ocitl v protisměru, proto se spekulovalo o technické závadě, např. selhání brzd. 

Ředitel cestovní agentury krátce po nehodě uvedl, že jeden z cestujících, který je povoláním automechanik, popsal, že autobus jel se zařazeným druhým rychlostním stupněm. Při přeřazení na třetí stupeň se údajně něco stalo. Následně řidič vozidlo strhl do protisvahu. 

V autobusu společnosti CK Mayer & Crocus cestovalo 34 českých turistů. Řidič autobusu zemřel a na dalších 20 pasažérů bylo zraněno. Cestující už dostali od pojišťovny náhradu za zničená zavazadla nebo za pobyt v nemocnici. U pasažérů, kterým vznikly výdaje kvůli vážnějším úrazům, bude pojišťovna ještě čekat. Konkrétně na to, až bude možné posoudit i případné trvalé následky.

Ředitel cestovní agentury Petr Majer ČT potvrdil, že klienti dostali zpět plnou cenu zájezdu – patnáct tisíc korun. Podle něj také agentura nahradí případnou újmu cestujícím, kteří byli dlouhodobě v nemocnici.